19 november, 2007

Dagdrömmar

Att Calliope dagdrömmer om andra saker än andra kvinnor visste vi redan. Andra kanske tänker på....skor? Jag vet inte. Men själv finner jag mig framför datorn, djupt försjunken i en sida från London Bookfair som listar Londons bästa bokhandlar. Varför vandrar jag runt här hemma i snålblåsten när jag kunde vara där?

Jag läser beskrivningarna av de olika butikerna och drömmer mig dit:

...covering 3 floors of an 18th century building, books are crammed in everywhere, up the stairs and piled on tables...
...original Edwardian bookshop with long oak galleries and graceful skylights...
...situated in the heart of bookland...
...the range of stock remains its distinctive feature with a quarter of a million different titles...

Ack ve! Jag vill dit igen! Nu!

Min favorit är Hatchards som ligger på 187 Piccadilly. Den öppnade 1797 (!) och är därmed Londons äldsta bokhandel. Byggd i fem våningar kring en knirrande trätrappa är den så vacker och traditionellt engelsk att biblio-/anglofilen i mig piper högt bara namnet nämns. Hat inte lyckats hitta någon bra bild på interiören, men varje våning är uppdelad i flera olika små rum, med väggfasta hyllor i mörkt trä, mjuka orientaliska mattor och väl insuttna läderfåtöljer strategiskt utplacerade. Jag skulle kunna erbjuda mig att jobba där gratis bara för att få vara där. Om inte annat hade det varit otroligt schysst att få vara med på deras signeringar; de har nya nästan varje dag och många författare väljer att signera bara där och ingen annanstans. Ett annat sympatiskt drag är att man kan skriva upp sig på Wedding Lists, precis som folk här gör på Duka. Bara det skulle vara skäl nog att gifta sig. Och kanske gifta om sig när man läst ut dem och det är dags att skaffa fler...

7 kommentarer:

Country Girl sa...

Åååå bokporr, det gör mig galen! Jag vill dit, jag vill bada i böckerna och hyllorna, köra dem i mixern och dricka dem eller också bara vara en fluga på väggen och njuta av synen och doften av böcker...och sedan dö lycklig när någon smäller igen en bok jag flugit och satt mig i.

London's calling!

Anonym sa...

Ja,ja, wunderbar....

Anonym sa...

Varför kan vi inte ens ha en bra bokhandel i stan???
Denna länk är något för dig tror jag ;): http://maudnewton.com/blog/?cat=65

Spectatia sa...

Buhu! Varför sitter jag här?

Erika sa...

Åh, Londons bokhandlar, så mycket trevligare än de svenska med massor av sittplatser och allt. Dessutom får jag associationer till den härliga brevromanen 84 Charing Cross Road...

Calliope sa...

Agnès: tack! Vilken trevlig länk!

Erika: har du läst Shakespeare and Company av Sylvia Beach? Ännu en av dessa bokhandelsromaner som får en att drömma sig far far away :)

Erika sa...

Nej, det har jag inte. Tack för tipset!