15 oktober, 2010

Önskas: kvalitetstid med god bok

I helgen bara måste det bli läsning. Prio 1, skriver jag på att göra-listan. Läsa, läsa, läsa. Helst en bra bok. För det har inte bara varit dåligt med tid att läsa på sistone, det har också varit lite si och så med kvalitén på böckerna. De höga förväntningarna som jag i slutet av sommaren hade på bokhösten har pyst ihop som en ballong med punktering och kvar har ett enormt "jaha" blivit. Det är inte så att allt jag har läst varit dåligt, inte alls, men de där riktigt stora upplevelserna har lyst med sin frånvaro. Var är alla böcker som engagerar mig, undrar jag? Var är Romanen med stort R, den där som jag bara sjunker in i och försvinner?
Förhoppningsvis gömmer den sig närmare än jag tror. Kanske ligger den någonstans i den farligt höga, lätt svajande att läsa-högen som bara blir större och större. Min minskade lästid har gjort att jag liksom har hamnat efter alla andra; jag läser konstant andra bokbloggares glada utrop om än den ena, än den andra boken som jag ännu inte har hunnit med. Knausgård och Hungerspelen 3, för att nämna ett par exempel. De borde ju ha potential att bli omvälvande läsupplevelser, eller? Jag håller tummarna och ritar stora streck i kalendern. L-Ä-S-T-I-D skriver jag i kalendern. Det ser både lovande och betryggande ut. I helgen läser jag, med fortsatt höga förhoppningar om att hitta den där alldeles speciella boken.

5 kommentarer:

Karin Berg/enbokcirkelföralla sa...

Jag vill också ha mer kvalitétslästid! Håller på med trean i hungerspelentrilogin, Revolt. Men behöver mer lästid =)

Calliope sa...

Jag gissar att Revolt lever upp till de sjukt höga förväntningarna?

Catrin sa...

Böcker jag inte kunnat kunnat lägga ifrån mig läst på senare tid:
Stalins kossor och Utrensning av Sofi Oksanen
Smaken av Muriel Barbery
Boktjuven av Markus Zuzak (läste för länge sedan men bär den fortfarande med mig)
Otroligt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer
En Halv gul sol (kan för mitt liv inte stava till författare sjättelånga namn, borde kolla upp det innan jag fortsätter men orkar inte)
DArling River av Sara Stridsberg

Calliope sa...

Många bra tips där - tack! Ska se vad jag hittar på...

Vixxtoria sa...

Jag tyckte Mockingjay/Revolt var riktigt bra, om än kanske inte riktigt riktigt riktigt lika överväldigande som Hungerspelen. Men jag tror att när jag så småningom kommer läsa alla tre i ett svep, så kommer trean att också sitta som en smäck. Det är liksom den dramatiska kurvan som måste ses till serien i sin helhet och där blir det lite haltande när man läser en del i taget.

Men annars så vänder det ju alltid. Förr eller senare så har man lämnat träsket med medelmåttiga tråkböcker, och flyger mot himlen igen (och sen nån gång dunsar man ner mot marken på nytt, och så håller det på...)