13 oktober, 2010

Grava sorteringsproblem i bokhyllan

Bland mina fellow bokbloggare twittras det om att man denna kväll dricker te ur allehanda fina Penguinmuggar medan man läser en eller annan väl vald bok. Det låter rysligt trevligt alltsammans; själv har jag varit för trött ikväll för att göra annat än att se på tv. I och för sig ganska trevligt eftersom jag såg på ännu ett avsnitt av serien Fringe (som ni absolut ska se ifall att ni inte redan har gjort det), men ändå. Den litterära prägeln på min onsdagskväll saknas.
Möjligen skulle jag kunna få några boknördspoäng genom att jag dricker vatten ur mitt True Blood-glas samtidigt som jag funderar på ett viktigt, bokrelaterat problem: hur bäst passa in signerade böcker i hyllan?
Jag har ju lyckats samla på mig några signerade ex som jag är hemskt glad över; det senaste tillskottet är Claude Izners Murder on the Eiffel Tower från bokmässan. Bland autograferna finns sedan tidigare också bland andra Siri Hustvedt, Jan Kjaerstad; Philip Pullman, Werner Aspenström och Jeanette Winterson. De ligger mig extremt varmt om hjärtat och måste ju därför ha finaste platsen i bokhyllan. Jag tänker mig en signerat-rad.
Men då kollapsar naturligtvis resten av systemet. För det är ju störigt om inte alla böcker av Siri Hustvedt står på samma ställe, eller om första delen i serien om Victor Legris står flera meter från fortsättningen. Hm. Vad göra? Jag dricker lite mer vatten ur mitt True Blood-glas och väntar på en ingivelse, men ingen kommer. Vad tycker ni?

13 kommentarer:

Catrin sa...

Kanske strunta i bokhyllan ett tag och istället lägga dem på ett bord? Sängbord? Sidobord? Soffbord? Litet för ändamålet särskilt avsett bokbord?

Stringhyllan sa...

Man kan helt klart vara litterär även om man tittar på TV.
http://stringhyllan.blogspot.com/2010/10/bok-blir-tv.html

:)

Boktoka sa...

Jag håller med Catrin. Ha de signerade böckerna som du just nu är mest glad i framme så att du kan klappa och titta så ofta du vill. När du tröttnat på det ställer du in dem i hyllan med sina kompisar igen.

Så skulle jag göra.

Metronyx sa...

En sak du kunde göra är faktiskt att ska kopior ac alla de signerade böckerna, så tas de inte ur sorterings systemet s a s. Lite dyrt men vad gör man inte för estetiken

Bokbabbel sa...

men jag måste ju erkänna att det nog är lite fuskigt att det blir litterärt bara för att man (eh, jag) dricker té ur en Penguinmugg :)

Men vilken imponerande samling signerade böcker du har, kul! Förstår att de förtjänar en finare plats men förstår ännu bättre att de måste få stå med sina fellow-books. Ett alternativ vore ju att ställa den signerade boken med pärmen utåt i ett litet stöd bredvid de andra böckerna av samma författare, då skulle de stå tillsammans men boken ändå få den uppmärksamhet den förtjänar. men det kräver kanske mer bokhylleutrymme än den gemene bokmalen har..

Hans Persson sa...

Jag har mina signerade böcker insorterade bland de osignerade. Det skulle bli fånigt att ha dem separat eftersom det skulle innebära inte bara att sprida en och samma författare på flera ställen utan även att bryta upp serier där bara enstaka titlar är signerade. Att ställa dem framme är ohållbart eftersom det handlar om över 200 volymer.

Calliope sa...

Oj, vilken respons! Tusen tack för alla bra förslag - jag ska fundera vidare här och förhoppningsvis komma på något smart ;)

Nattens bibliotek sa...

Varför inte skapa en egen hylla eller plats i bokhyllan för signerade böcker.

Socialistsimon sa...

Jag skulle föreslå att "fronta" dom. Du kan ju skapa utrymme i bokhyllan och sedan ställa dina finaste, signerade böcker med framsidan ut istället för ryggen men på rätt ställe i sorteringen.

Calliope sa...

Att fronta dem är en jättebra idé men den faller på att jag verkligen inte har någon plats över i hyllan; allt måste stå hopklämt :(
Dags för brutal utrensning, kanske?

Evalinn sa...

Hmmm...klurigt det där. Det är inte alldeles enkelt att få till hyllorna som man vill. Men när man väl hittar hur det ska vara är det underbart! Lycka till!

Socialistsimon sa...

Köp en hylla till. med 5-6 hyllmeter till så har du marginal för att fronta och köpa mer.
Utrensning ska man försöka undvika.

Anonym sa...

Jag gillar faktiskt tanken på att de signerade exen ska stå inblandade med alla andra böcker. Som utspridda små guldklimpar, no?