30 september, 2010

Platt fall för Boije af Gennäs

Nej, nu ger jag upp. I alldeles för många dagar har jag läst och läst om igen och verkligen försökt komma in i Louise Boije af Gennäs Högre än alla himlar, men det är stört omöjligt. Jag lyckas inte uppbåda något intresse för den.

Och detta trots att den var en av de romaner jag såg mest fram emot i höstutgivningen. Som så många andra har jag ett intill sönderfall välläst ex av Stjärnor utan svindel stående i bokhyllan, och jag hade förväntat mig att få något liknande i den nya romanen. Jag ville ha en berättelse som greppade tag och höll kvar stenhårt långt efter sista sidan - men fick raka motsatsen. Högre än alla himlar engagerar inte. Jag blir aldrig intresserad av personerna och det omständliga sättet att berätta håller på att ta kål på mig efter bara några få sidor. Bilder och liknelser som skulle ha varit både träffande och originella om de används med måtta tillåts breda ut sig över flera stycken tills de låter så högt att man inte hör något annat.

Så nu ger jag upp. Det kan hända att jag härmed missar något fantastiskt som gömmer sig mellan sidorna längre fram i berättelsen, men det må vara hänt. Jag tänker istället fortsätta med ett för mig ovanligt bokval - Andreas Ekströms Googlekoden. Jag började på den häromdagen och är djupt fascinerad. Och ganska skrämd. Mer om det senare!

********************************'
Tack (trots allt!) till Albert Bonniers för rec-ex av Högre än alla himlar!

10 kommentarer:

Evalinn sa...

Trist när det blir så!

enligt O sa...

Hade som du skyhöga förväntningar och blev riktigt, riktigt besviken. Tråkigt, omständligt och ointressant.

Vixxtoria sa...

Google-koden är hemskt bra, och betydligt mer spännande än rätt många av dagens spänningsromaner.

Jag blir rätt nyfiken på varför Stjärnor utan svindel är sönderläst. Jag minns nästan inget alls av den boken, och hade inte hört att just den blivit särskilt bokkramad. Men jag minns att jag gillade Ju mer jag ser dig rätt skarpt när det begav sig.

Calliope sa...

Jag var sådär klassiskt tjugo-någonting-årigt osäker på ALLT när jag läste Stjärnor utan svindel och gillade den för att den handlade om en stark, självständig kvinna som vågade gå sin egen väg för att hitta kärlek och bli lycklig :)

Ann-Sofie sa...

Kanske är det för att jag inte startade i de höga förväntningarna som jag ändå läser BafG med behållning? Jag ville ha en bok om 00-talet och det fick jag. Problemet med boken är den vill alldeles för mycket, och någon borde ha satt ner foten och bestämt vad som var viktigast.

Full bokhylla sa...

Usch vad jag har svårt att uppbåda energi att sätta igång med den här boken när så många säger som du. Hmm.. får se om jag kan ge den en ärlig chans. Jag älskade ju också Stjärnor.. Vet inte om den var så himla bra eller om det är som du skriver att den kom när man var i en viss fas i livet. Kanske skulle läsa om den istället för att ge mig på den nya! Hmmm.. Vi får se.

Fru E sa...

Vet du vad, jag gav också upp denna! Blev irriterad på den långa miljöbeskrivningen som inledde boken och vansinnigt irriterad på att det blev så rörigt och svårt att hålla isär karaktärerna när nyårsfesten kom. Nej, ett bottennapp, tyvärr.

Ann-Sofie sa...

Men nu har jag läst ut den och bloggar om den.

Calliope sa...

Jag tror att min ovilja att läsa vidare berodde på lika delar alltför höga förväntningar och dålig redigering; hade jag gått in i det mer förutsättningslöst och hade någon strukit ner manuset, hade det hela slutat bättre :)

Ann sa...

Nej, du missar ingenting om du ger upp - hela boken fortsätter i samma stil. Skulle aldrig orkat igenom den om jag inte fick betalt för det.