20 september, 2010

Många upprepningar i Paganinikontraktet

Så blev den utläst/färdiglyssnad till sist, Lars Keplers Paganinikontraktet. Men oj, vilken tid det tog! Mina ljudböcker tenderar att bli evighetsprojekt - jag har upptäckt att jag har väldigt få tillfällen i min vardag när lyssnandet får plats.

Kanske var det ständigt avbrutna lyssnandet en bidragande orsak till att jag störde mig på de många onödigt omständliga beskrivningarna & upprepningarna i Paganinikontraktet. När man bara har fem minuter på sig, vill man inte höra folk säga samma saker om och om igen. Man vill inte att bokens alla figurer ständigt ska nämnas med både för- och efternamn och när författarna för femtionde gången envisas med att beskriva samma fotografi väldigt ingående - ja, då blir man nästan aggressiv.
Just upprepningarna är det bestående intrycket av Paganinikontraktet. Allt sägs minst tre gånger. Det är ett ruskigt oskick och det får mig att misstänka att makarna Kepler har fått betalt per ord. Varför annars skriva på det viset? Det höjer ju knappast spänningen.

Och så var det våldet. Eftersom Hypnotisören stundtals var rätt brutal, hade jag förväntat mig grafiskt beskrivna kroppsskador, och jag brukar vanligtvis inte ha ont av sådant. Men så kommer det en scen i Paganinikontraktet där en man tvingas välja mellan sin syster och sin fru; vem ska inkräktaren välja att tortera? Jag får nog. Just precis där får jag nog. Det är inte underhållande, det är inte spännande - det är bara onödigt och frånstötande. Spekulativt, rentav.

Så njä, Paganinikontraktet hamnar inte bland favoriterna. Den är alldeles för lång/seg/sökt. Jag hinner tröttna på den osannolika intrigen långt innan boken är slut. Det hade jag nog tyckt även om jag hade läst istället för att lyssna, så ingen skugga över ljudboksgenren...

Andra om samma: Bokhora, SVD, DN.

7 kommentarer:

Stéphanie sa...

Hej.
Efter att ha haft lååång betänketid på mig så har jag äntligen bestämt mig för att köpa böckerna om Sookie. Anledningen till att jag skriver till dig är för att jag har läst din blogg avigt och rätt och det verkar som om du är lite av en expert inom området. Skulle du kunna hjälpa mig med vilka böcker jag ska köpa? I vilken ordning och vilken utgåva? Jag blir helt knäpp när jag tittar på nätet och bara ännu mer förvirrad. Det hade varit väldigt snällt av dig. Oh, på engelska ska de vara såklart =) Tack på förhand (om du orkar)

Calliope sa...

Hej Stéphanie!
Bra beslut! Serien är suverän! Fast det vet väl alla redan att jag tycker... :)

Till saken. Det enklaste om du vill köpa hela serien på en gång är att införskaffa den tjusiga samlingsboxen som rymmer del 1-8 i pocket med snygga omslag. Den har ISBN 9780441018239, så sök direkt på det hos nätbokhandlarna.
Du kan sedan komplettera boxen genom att köpa bok 9 separat; den har ISBN 9780441018512.
Bok 10, Dead in the Family, finns än så länge inte i pocket. Du kan antingen välja att köpa den inbunden (då har den ISBN 9780441018642) eller vänta till mars nästa år då den kommer i pocket med ISBN 9780441020157.

Hoppas att detta hjälpte dig ur förvirringen & att du får riktigt kul med Sookie!

Marie sa...

Intressant! Jag lyssnar också på boken, hittills är den helt OK, men jag lyssnar bara när jag promenerar en längre stund (minst 30 minuter). Att bara lyssna några minuter tror jag inte passar mig, men ska prova någon gång.

Calliope sa...

Njä, att lyssna några få minuter passar inte mig heller, men vad gör man när man bara somnar hela tiden? :)

Stéphanie sa...

Tack så otroligt mycket!! Det värmer i hjärtat när bloggare tar så väl hand om sina läsare =)

Fia sa...

Hej hej, här kommer något som kan intressera dig: http://hannashorna.wordpress.com/2010/09/21/nastan-fardig-inbjudan-till-bokbloggstraff/

Calliope sa...

Ah! Tack så hemskt mycket för det - hade alldeles missat detta! Gulle-Fia som kommer med såna bra förslag! :)