05 augusti, 2010

Den perfekta gatan - med beatniks, böcker och vitlök

Det finns en första gång för allt och det här är första gången som jag tipsar om en gatstump. Men Columbus Avenue mellan Pacific och Vallejo Street är värd att tipsas om. Där kan man nämligen ha en alldeles utmärkt trevlig eftermiddag med litterär anknytning, utan att behöva flytta sig mer än några hundra meter.Området räknas till San Franciscos North Beach och är klassisk mark för alla beatniks och deras fans. Mest känt är naturligtvis City Lights Books, en trevåningsbutik där man säljer både vanliga böcker och det egna förlaget City Light Publishers titlar. Urvalet är både brett och personligt och även om bokhandeln till ytan egentligen inte är jättestor, är det inga problem att fördriva en eller två timmar här, ivrigt bläddrande i allsköns skojiga böcker.På översta våningen finns The Poetry Room, där man kan slå sig ner i en knarrande gammal gungstol och läsa. Gungstolen var upptagen när jag var där, men jag satte mig försiktigt på en likaledes knarrande pall och läste Allen Ginsbergs Howl. Kanske en smula klichéartat, men ändå ett litet halleluja-moment. Det är alltid kul att läsa saker och ting på ort och ställe och jag har alltid haft en soft spot för Ginsbergs dikter. Jag funderade också på att köpa något av all merchandise med butikens logga på, men avstod eftersom jag tänker mig att det kan vara bra om jag inte kommer hem alldeles pank. För den som vill finns dock allt från tygpåsar till kepsar, muggar och tröjor.Bredvid City Lights Bookstore finns också den trånga lilla gränden Jack Kerouac Alley. Förr användes den mest till att slänga sopor och lagra varor, men City Lights ägare Lawrence Ferlinghetti såg till att få den uppsnyggad och omdöpt. Numera finns där ingraverade dikter bland annat av Maya Angelou, John Steinbeck och - naturligtvis - Jack Kerouac själv.
På andra sidan av Jack Kerouac Alley ligger baren Vesuvio, också den ett välkänt tillhåll för beatförfattarna. Gå dit för en eftermiddagsdrink innan det är dags för att gå lite längre upp längs gatan, där du genom att bara ta några få steg till höger in på Broadway kan hitta nästa sevärdhet: The Beat Museum. Vi har inte hunnit gå ditin och kika ännu, så jag kan inte säga så mycket om det mer än att det ser rätt kul ut från utsidan... Läs mer om det på hemsidan.

Efter museibesöket är du säkert hungrig, och då är det dags att gå tillbaka ut på Columbus Ave igen. Gå en liten bit längre uppför backen och använd näsan. En ljuv doft av vitlök kommer mot dig om vinden blåser av rätt håll. Följ den och du hittar The Stinking Rose, en supermysig restaurang som under sin käcka slogan We season our garlic with food serverar mycket god mat med - just det, vitlök. Så gott som alla rätter på menyn har en redig näve vitlök i sig; man kan till och med beställa vitlöksglass till efterrätt om man känner sig modig. Vi har testat lite olika rätter när vi varit där och allt har varit jättegott. Restaurangens inredning är dessutom en upplevelse i sig. Där finns flera olika rum, alla med olika utseende. Första gången satt vi i de små svartvita cirkustälten som avdelar det avlånga rummets bås (varje bås har ett eget tält, med kristallkrona i taket och svulstig guldspegel på väggen) och andra gången satt vi i vinrummet, där hela taket är fullt av upphängda tomma vinflaskor. Draperier finns där också; det har någon pysslig människa sytt ihop av urdragna vinkorkar. Tja, det är lite svårt att beskriva det hela, men det är absolut värt ett besök! Både för maten och för inredningen (se fler bilder från restaurangen här). The Stinking Rose lyckades dessutom bota min annalkande förkylning, som dog vitlöksdöden och försvann. Plus att de skämtar om vampyrer på menyn. Bara en sån sak...

2 kommentarer:

Cinnamon sa...

Är så avundsjuk på dig! Och vad bra du är på att beskriva allt. Låter helt underbart. Blev jättesugen på vitlök nu.

Calliope sa...

mm, jag ska försöka återskapa restaurangens übergoda vitlöksröra när jag kommer hem igen...kan ju inte vara så svårt...eller?