17 juli, 2009

Något mindre skoj än väntat

Slängkappor, trollkarlshattar och någon med en blixt i pannan - på premiären av Harry Potter och halvblodsprinsen häromkvällen fanns det mesta som behövdes för att höja stämningen. Det var nästan så jag ångrade att inte jag också målat dit åtminstone en liten blixt, men sambon sade sig vara nöjd över att jag avstått, så... Annars är idén med att klä ut/upp sig till biopremiärer ju ganska rolig! Jag har ju både häxhatt och slängkappa liggande hemma redan, så det kanske är något att fundera på till nästa gång... hm.Kort sagt fanns med andra ord allt man behövde för en sjukt kul kväll på plats - allt utom en sjukt bra film. För när filmen började så väntade vi på att den skulle sätta igång... och när den hade hållit på en timme eller så väntade vi fortfarande... och när två timmar passerades... Harry Potter och halvblodsprinsen var en film utan vare sig ordentlig början eller ordentligt slut. Den var mer som ett avsnitt vilket som helst i en tv-serie. Dessutom hade den en väldigt underlig fördelning mellan scenerna och en skumt uppbyggd dramaturgi. Den dröjde väldigt länge vid en massa oväsentligheter och hade en enorm förkärlek för ansträngda skämt om Hogwartselevernas kärleksliv, samtidigt som det som ändå är det centrala (horcrux-jakten, Snapes bok och den avslutande utflykten som Harry och Dumbledore gör), allt det vimsades förbi väldigt snabbt. Mycket underligt upplägg.

Harry gör rätt i att se bekymrad ut

Eftersom det ändå handlar om en Harry-film var den ju naturligtvis inte dålig, men halvblodsprinsen kvalar ändå in som sämsta filmen i serien hittills. B-E-S-V-I-K-E-N skulle jag kunna sammafatta intrycket av kvällen. Jag hoppas verkligen de skärper sig till nästa film, annars ska jag personligen åka dit och slå dem på näsan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

vad besviken jag blir. :s var inte överdrivet förtjust i fenixorden heller så detta lät inte lovande. men kommer att se filmen ändå. det är ju som sagt potter...

Johanna sa...

Jag blev också besviken. Håller med om allt du skriver. Dessutom tyckte jag att en del saker som hände inte stämde in på hur de olika personerna är i böckerna. Efter att ha lärt känna Harry i sju böcker känns det högst osannolikt att han snällt och lydigt skulle låta bli att ingripa när någon han bryr sig om är i fara. Tycker dessutom att Dumbledores intresse för Harrys kärleksliv känns lite konstigt och osannolikt. Hoppas verkligen att nästa film blir bättre! Annars blir jag ledsen :(.

Sarah sa...

Jag hyser agg emot Michael Gambon för att han inte har orkat läsa böckerna och därför kan porträttera den riktiga Dumbledore. Eller så är det regissörerna, producenterna och manusförfattarna som inte förstår hur Dumbledore är.

Ta bara i femte filmen då Trelawney håller på att bli utsparkad från skolan. Alla elever har samlats och efter att film-Dumbledore har löst allting så säger han (inte exakt citat, men nästan) "Vad tittar ni på? Har ni inga läxor att göra?".

Där höll jag på att kvävas pga för kraftig inandning. Låter det som någonting Dumbledore någonsin skulle säga?

Jag väntar skadeglatt på DH-filmerna. Ska bli roligt att se hur de kommer att knyta ihop allting då de har slaktat filmerna på viktiga detaljer. Kreacher har inte haft en stor roll, Sirius bror är väl inte ens nämnd, Snape har hånat Harrys minnen av Lily mm.

Jag är en hemsk människa, men jag har helt gett upp hoppet om att filmerna ska vara bra.

BTW. Är det någon annan än jag som har tänkt på att Emma Watsons hår bara blir plattare och plattare (Hollywood-style) för varje film som går? Tacka vet jag "Harry Potter och de vises sten" och "Harry Potter och hemligheternas kammare" där Hermiones hår fortfarande var stort, de hade en skådespelare som verkligen spelade Dumbledore och karaktärerna sprang runt i sina Hogwarts-klädnader istället för i Muggle Wear.
(Oj, det här blev nästan ett helt debattinlägg).

Calliope sa...

Jag har också funderat på hur de ska få ihop det på slutet. Det har ju försvunnit fler och fler detaljer för varje film - kanske inte konstigt i och med att böckerna blivit längre och längre allteftersom, men ändå. Håller med om att de första filmerna var bättre; de kändes som om de låg närmare böckerna. Och vad är grejen med att de inte längre har Hogwarts-kläder? Tycker att det förstör stämningen med mugglaroutfits. Lite som att de inte orkat byta om innan kameran börjat rulla... Skärpning anbefalles.