10 maj, 2009

Höstfint redan nu

Tog med mig ett paket med Bonnierförlagens höstakataloger hem från jobbet i fredags. På utsidan kartongen deklarerade de kaxigt att de "hade alla favoritförfattare" och hur det är med den saken vet jag inte, men där fanns några titlar som fick mig att bli lite extra glad. Både Camilla Läckberg och Mia Törnblom kommer med nya böcker! Yay! Nä, nu är jag bara dum. Skärpning anbefalles. Vi börjar om.

På Forum i augusti kommer Jessica Kolterjahns andra roman Nattfjäril, mycket glad överraskning! Jag gillade debuten Ut ur skuggan skarpt men hade inte förväntat mig att det skulle dyka upp en andra bok så snabbt. Men hurra! Nattfjäril handlar om ett mystiskt dödsfall på ett hotell i Kalifornien i slutet av 1800-talet och är delvis based on a true story. Ska bli jättespännande!

Forum ger också ut Nick Caves roman Bunny Munros död i oktober. Lite otippat men inte desto mindre trevligt. Vet inte hur han fungerar i översättning, men det lär vi märka. För övrigt undrar jag hur länge Nick tänker envisas med den där ruggiga mustaschen? Behåring på överläppen är av ondo, vem den än sitter på.

Hos Wahlström & Widstrand hittar jag en ny Hans Koppel-bok. Ni vet, pseudonymen med den sjukt roliga Vi i villa där vi lärde oss det oförglömliga ordet pratmuppscoach. Den här gången utlovas det ensamstående mamma som genomgår medicinska experiment.

För er som trots mina ivriga tillrop inte har läst Curtis Sittenfelds American Wife ännu, så försvinner er enda ursäkt för att inte ha gjort det i augusti, då den kommer på svenska. Jag förväntar mig läsrapporter från var och en av er på mitt bord senast 1 september.

I katalogen från Albert Bonniers (som f ö skryt-publicerar ett gammalt telegram skickat till dem från John Steinbeck på framsidan...) hittar jag en ny Carina Burman, Kärleksroman heter den kort och gott. Den gör mig lite nervös eftersom den utspelas i nutid och handlar om kärlek i Visby - men vi hoppas att Carina fixar det också. Det är bara jag som fått för mig att hon är bäst fast i det förflutna. Det går säkert bra det här med.

Sedan kommer ett knippe folk som jag gillat en gång i tiden men inte längre vet vad jag tycker om: Kerstin Ekman gör någon slags remake/fortsättning på Söderbergs Doktor Glas i Mordets praktik, Inger Alfvén skriver om kärlek mm i När förnuftet sover och Håkan Nesser skriver om jag vet inte vad i Maskarna på Carmine Street. Det står att "Maskarna på Carmine Street vidareutvecklar New York-temat från Skuggorna och regnet" och att den "lyser som bara nymånen och ett författarskap i tillväxt kan". Hm. Jag anar en Håkan som går bonanza och skriver något väldigt skumt som AB svettas över att marknadsföra.
Intressantare är då att de översätter Per Petterssons Jag förbannar tidens flod. Har längtat länge efter den. Ut och stjäla hästar - oj oj så bra. Kul med mer!

Så nu vet ni vad vi ska se fram emot. Börja ladda så går jag på promenad så länge. Ska hjälpa sambon att bära hem en massa böcker. Det är sådant man ägnar söndagarna åt i ett intellektuellt förhållande...

3 kommentarer:

enAnnan sa...

Åh det låter som om det blir en underbar höst :)

snowflake sa...

Jag har bestämt mig för att läsa Pettersson i original, ska du inte hänga med på det istället? När den kommer på pocket.

Calliope sa...

Hm, skulle kunna hänga med men är nog lite för lat... Kanske också lite för snål, jag hade planer på att tigga gratis läsex av den via jobbet :)