16 maj, 2009

Varulvsbröllop i Las Vegas

Dagdrömma om en övernaturlig pojkvän går bra ända tills man läser saker som de varulven Ben säger till sin Kitty: "You smell worried, darling". Hm. Det är ju omtänksamt och så, men vill man ha en partner som luktar sig till inte bara hur man mår utan också allt man gjort under dagen? Ätit en hamburgare, tankat bilen, träffat mamma? Jag är skeptisk. Nu är i och för sig inte varulvar min kopp te från början, men ändå. Det är något att tänka på innan man går och åstad och börjar dejta.

Ben och Kitty har dock inte några problem med det ivriga sniffandet. Båda är ju varulvar så det går fint. Såpass fint att de i Kitty and the Dead Man's Hand, del fem i serien, planerar giftermål. Inledningen är väldigt rolig (tror jag uppskattade den extra mycket eftersom jag just nu håller på och koordinerar ett större släktkalas) - Kitty försöker fundera ut hur i all världen man fixar ett bröllop när både ens föräldrar och ens varuvlspolare samt ett par vampyrer ska vara med och parta utan att blodvite uppstår. Lösningen blir att fara till Las Vegas, men det blir inte så enkelt ändå. När de kommer dit är hotellet fullt av prisjägare på vapenmässa och fler än en av dem har silverkulor i pistolerna. Dessutom pågår något skumt på en av magishowerna, som är mer Voldemort än Joe Labero. Och vips har Kitty gått med på att köra sin radioshow i direktsändning inför publik. Och Ben går upp i rök bara ett par timmar innan det var tänkt att de skulle stå framför vigselförrättaren... Oj, oj.
Serien om Kitty var helt ok redan från första stund men har ändå blivit bättre för varje bok och Kitty and the Dead Man's Hand är inget undantag från regeln. Vaughn har hittat precis rätt form och är absolut underhållande. Det är ingen kärnfysik direkt, men vad gör det? Riktigt bra urban fantasy och ett måste för den som gillar t ex Patricia Briggs böcker om Mercy Thompson.
Dessutom slutar den med en cliffhanger. Jag funderade på varför de släppte del sex nästan samtidigt som femman, men efter att ha läst ut den är jag hyfsat tacksam över att inte behöva vänta. Ska bli kul att se vad som händer där!

8 kommentarer:

Maria sa...

Argh, var du tvungen att skriva att böckerna blir bättre? ;) Nu vill jag ju skaffa dem, trots att jag mest har hört rätt ljumma saker om ettan.

Calliope sa...

Hehe...visst är jag duktig på att inleda folk i frestelse? :)
Men det är faktiskt som jag skrev; de blir bättre allt eftersom. Jag tyckte ettan var ok men inte mer, men när hon väl blivit av med sin trista flock (vad är grejen med varulvar och rangordning och macho-alfahannar?), blir allt mycket roligare. Helt klart värt att läsa.

maria sa...

Jaha... nu blev listan på böcker jag skall köpa ET (efter tentan) ÄNNu längre... har sneglat på Kitty-serien men hållt mig men det går ju inte längre

Johanna Ålander sa...

Jag gillar Kitty-serien jättemycket. Kitty är så cool och trots att hon är en varulv är hon väldigt mänsklig :)

Annika sa...

Håller med Maria, nu måste jag ge serien en chans till! Tröttnade halvvägs genom första boken..men nu ska jag ge den en chans till och sedan införskaffa del 2. Hoppas faktiskt att jag blir lite "fast", skulle passa perfekt inför semestern:)

Roger Sjölander sa...

Man får ta det onda med det goda. Många skulle sannolikt bli smickrade över att partnern uppmärksammade oro; då får de sannolikt stå ut med att det går att lukta sig till jordnötsmörsmackan på eftermiddagen också. TANSTAAFL, liksom.

MariaH sa...

nu har jag lyckats låna o läsa del ett o är vansinnigt nyfiken på att få läsa resten, tar bara sån evig tid att få tag i böckerna...

Calliope sa...

Nej, men de finns väl på sf-bokhandeln? Att shoppa direkt om man är i närheten eller att beställa per post om man är långt bort? Inte ska man behöva vänta alltför länge på något gott inte... :)