14 januari, 2012

Bokbranschen skärskådad

Jag tror att Kerstin Ekman roade sig kungligt när hon skrev Grand final i skojarbranschen. Det känns så. Den driver med många och mycket i bokbranschen, och jag blir nyfiken på att få veta mer om vilka av alla episoder som är based on true stories - för det är jag övertygad om att flera av dem är. Boken är också en ganska skarp kritik av hur branschen fungerar, främst om man försöker ta sig fram som kvinna och författare. En ful kvinna som skriver böcker kan aldrig bli berömd, typ. En ful man? Jajamensan, välkommen att skicka in manus! Det är tragiskt, alltsammans.


Grand final i skojarbranschen är utan tvekan en välskriven bok av en erfaren författare, och den rymmer mycket att analysera för den som känner sig manad. Jag faller emellertid inte så handlöst för den som många andra verkar ha gjort. Den är helt ok, men mer än så blir det inte för mig. Ingen skugga över Kerstin dock - jag tror bara inte att den (ämnet till trots) var en bok för mig. Svårt att sätta fingret på exakt varför, men ändå. Kanske skulle den passa bättre för något äldre läsare? Som present till en läsglad och litteraturintresserad farmor eller mormor tror jag att den skulle vara perfekt.

Andra som också har läst: DN, Bokmania, Sydsvenskan, Aftonbladet, Boktokig.

5 kommentarer:

FRIDA sa...

Jag gav den till Mamma (Mormor) i julklapp. Ska bli spännande att höra vad hon tycker. Har du någon Kerstin Ekman-favoritbok?


Kram Frida

Calliope sa...

Kul! Hon får komma med en läsrapport sedan, så får vi höra vad hon tycker.
Min Ekman-favorit alla kategorier är Händelser vid vatten. Blir lika rädd varje gång jag läser den. Den har också starkt bidragit till min camping-fobi :)
Har skrivit om den här:
http://calliope-books.blogspot.com/2007/10/hndelser-vid-vatten-innan-ln.html

Janina Kastevik sa...

Men jag älskade den .. Och jag är faktiskt bara 32.

Det är två så fascinerande kvinnoporträtt, det är en vass analys av branschen, det är spännande, underhållande, humoristiskt. Allt med språk och gestaltning i absolut toppklass.

Ja, jag blev stormförtjust - det var förra årets bästa läsupplevelse för mig.

a-lo (the book pond) sa...

Hyllningarna till trots blir jag inte heller riktigt sugen på den här. Kan på något sätt inte komma över att titeln låter som en teaterfars.

Calliope sa...

Titeln är rakt igenom gräslig - tycker den känns buskisartad. Fast låt inte den avskräcka dig; den har just inget med stilen på innehållet att göra :)