21 februari, 2010

Helg med Kinsella

Det var tur att helgens läsning inte ställde några större krav på intelligent tänkande; när vi äntligen hade spacklat, målat och fixat klart i vårt numera väldigt mycket fräschare kök, fanns det nästan ingen ork kvar. Bra då att det var Sophie Kinsella och den nya sortens Toblerone som stod för underhållningen.Kinsella brukar leverera ok, inte alldeles för dum chick lit som funkar för mig som inte läser så värst mycket i genren annars. I Twenties Girl träffar vi Lara Lington som för tillfället har det ganska sugigt; hennes pojkvän Josh har dumpat henne utan att hon förstår varför och bästa kompisen som hon just har startat ett rekryteringsföretag tillsammans med har stuckit till Goa och lämnat henne ensam med alla elaka kunder. Lara vill ha tillbaka sitt gamla liv - både pojkvännen som hon fortfarande älskar och sitt gamla jobb, som kanske inte var så dumt ändå. Mitt i allt tvingas hon dessutom iväg på sin gammelfasters begravning, trots att hon inte träffat damen ifråga sedan hon var barn. Man skulle kunna tro att Lara redan har nått botten, men på minnesstunden dyker dessutom en ung, lätt hysterisk kvinna upp ur tomma intet och börjar trakassera henne. Det blir början till några milt sagt udda veckor, som förändrar ALLT Lara trodde att hon visste/ville/var. När de är över är hon inte längre samma person.

Kinsella skriver som vanligt kul, lätt och drivet. Ett efter ett flyger kapitlen förbi utan att man behöver anstränga sig nämnvärt - en egenskap man uppskattar när man är i renoverings-koma. Det funkar säkert fint även som slö semesterläsning. Stundtals kan det bli lite väl fånigt och ska man jämföra den här med Kinsellas andra fristående böcker, placerar den sig på ett medelbetyg. Den är bättre än Can you keep a Secret men sämre än Remember Me. Helt ok men inget att gå i taket över. Ett plus i kanten får den dock för alla skojiga referenser till 1920-talet; det gillar jag!
Twenties Girl har nyss kommit ut på svenska, då under titeln Flickan från tjugotalet. Läs Bokhoras recension av den här, vad Dora tyckte här och vad Hyllan sade här. Ska dock tilläggas att samtliga avslöjar en hel del om vad som händer i boken... liten spoilervarning är kanske på sin plats om man som jag föredrar att vara helt ovetande när man börjar läsa.

Inga kommentarer: