24 september, 2007

Bokfemman v 39

Temat för veckans Bokfemma är ungdomsböcker för tjejer. Nämn dina 5 favoriter.

Har funderat en stund på om jag skulle delta i veckans bokfemma eller inte; jag är egentligen emot könsuppdelad läsning. Det känns lite dammigt som idé betraktat. Jag är hjärtligt trött på alla som kommer in på affären och vill ha boktips till sina barn, fast förankrade i antagandet att pojkar bara kan läsa böcker om andra pojkar medan flickorna kan läsa om såväl kvinnliga som manliga huvudpersoner. Hur ska vi någonsin komma vidare om man resonerar så? En god bok är en god bok, punkt slut. Men till slut vann listomanen i mig, så här kommer mina fem, goda böcker. Med en viss feminin slagsida, men de fungerar till alla från 14 och uppåt som vill ha bra litteratur. Böcker som lär en något om livet, helt enkelt.

Nina Björk - Under det rosa täcket
Japp, feministen i mig drämmer till med den direkt. Get them while they're young.

Lian Hearn - Sagan om klanen Otori (Över näktergalens golv, På kudde av gräs, Under lysande måne, Vid hägerns skarpa skri, Och himlens vida väv okt-07)
Så spännande! Det roliga är att serien läses & gillas av så många olika människor. Alla hittar "sin" del av berättelsen.

Maria Gripe - Skuggböckerna (Skuggan över stenbänken, Och de vita skuggorna i skogen, Skuggornas barn, Skugg-gömman)
Mystik och bleka tonåringar. Lovely. Bonustips här blir Tordyveln flyger i skymningen. Man kan läsa hennes böcker hur många gånger som helst.

Curtis Sittenfeld - I en klass för sig
Hög igenkänningsfaktor. Oerhört välskriven debut om utanförskap.

Philip Pullman - Den mörka materien (Guldkompassen, Den skarpa eggen, Bärnstenskikaren)
Fantasy när den är som bäst. Ska bli mycket intressant att se hur den gör sig på film till jul!

4 kommentarer:

*Malin* sa...

Jo, jag gillar eg inte heller att dela upp det i tjej- och killböcker, men ibland måste man göra det tycker jag. Jag har oändligt många killelever som har svårare än svårast att hitta böcker de vill läsa. Tjejerna har oftast lättare och lånar mkt mer böcker själv. De behöver sällan hjälp att hitta böcker. Jag kan snarare tycka att det är orättvist att inte dela på böckerna. I alla fall om jag ser till mina elever.

Anonym sa...

Min dotter läste "under det rosa täcket", och hatade den...får se om hon läser om den när hon blir äldre, ibland kan ju det vara hela skillnaden.
Tittade bara förbi för att span in din bokfemma.
Ha det bäst!

Calliope sa...

Naturligtvis måste man anpassa tipsen efter personen som ska ha boken. Självklart! Vad jag menade var bara att alltför många har förutfattade meningar om vilka böcker som lämpar sig för killar resp tjejer och det är trist. Då missar man mycket.

Sen kan man också fundera på varför det är som Malin skriver, att så många killar har svårt för läsning medan tjejerna klarar sig själva...?

Bokomaten.. sa...

Jag älskar Den mörka materian och det är en typisk bok som bekräftar motsatsen. Har flera killar i 8:an/9:an och väldigt få tjejer på skolan som gillar den och då är ändå huvudpersonen en 11:a-årig tjej!=) Längtar till filmen kommer i december, men är rädd att jag kommer bli grymt besviken... Blir oftast så när man verkligen gillat en bok..