07 september, 2007

Tusen sidor senare

Så var den äntligen här, The Apple, fortsättningen på Michel Fabers The Crimson Petal and the White. Mycket efterlängtad, det visar om inte annat alla de läsarbrev som Faber citerar i förordet. Det är många som vill veta vad som hände med Sugar och de andra. Jag är definitivt en av dem. Helt otroligt att man kan läsa drygt 800 sidor och sedan ändå vilja ha mer. Är inte det ett gott betyg så...

The Apple är ingen regelrätt uppföljare. Istället är det relativt fristående noveller, små glimtar ur huvudpersonernas liv som utspelas såväl före som efter händelserna i The Crimson... Genomgående är de precis lika välskrivna och originella som föregångaren.

Lite får man tack och lov veta om "hur det gick". Vi möter både William Rackham och Sophie. Och jag tror att Aunt Primrose är Sugar, under nytt namn. Mest spekulation från min sida, men ändå.

När man läst de knappt 200 sidorna i The Apple finns det fortfarande kvar gott om frågor, men tillräckligt många bitar har fallit på plats för att man både ska vara nöjd men också fortsätta längta efter mer och fantisera vidare på egen hand. Så sammanlagt har jag nu läst drygt tusen sidor, men vill ändå ha mer. Det är ytterst få författare som klarar det.

Inga kommentarer: