30 november, 2013

Trevliga, farliga Brazos Bookstore i Houston

Den ser i ärlighetens namn inte så mycket ut för världen utifrån, Brazos Bookstore. Kanske är det den ruggiga terrakottafärgen som avskräcker (hela kvarteret är målad i samma läskiga nyans). Men om man vågar sig in, blir det något helt annat. Då väntar en väldigt prydlig, inspirerande och trevlig bokhandel, ännu en av de där independent-butikerna som amerikanerna är så bra på.


Brazos Bookstore har som slogan "We recommend unusual titles to appeal to curious readers", och det stämmer ganska väl. Du hittar naturligtvis de lite mer litterära storsäljarna (looking at you, Goldfinch och Eleanor Catton), men de ligger inte i gigantiska högar direkt man kommer in genom dörren. Istället fokuserar Brazos på att lyfta fram lite mer ovanliga, handplockade titlar. Såna som lätt kommer bort, men som verkligen förtjänar att uppmärksammas. Bortsett från skönlitteratur, hittar du gott om konst-, foto- och arkitekturböcker, fina kokböcker och en hel del för barn.
Personalen verkar ha ypperlig smak: på den lilla stunden jag gick runt, hittade jag ett tjugotal (!) titlar jag tidigare aldrig hade hört talas om, men genast insåg att jag hemskt gärna ville läsa. Jag har lite köpstopp just nu (jag veeeet, hur dålig tajming är det inte??? men nödvändigt), så jag köpte inget, men lade en hel lång lista titlar på minnet (eller inbillar mig i alla fall att jag kommer ihåg).


En av de jag blev nyfiken på var Longbourn av Jo Baker. Här är det Pride and Predjudice, fast downstairs. Det handlar alltså om tjänstefolket istället, där intrigerna var minst lika många och lika komplicerade som upstairs hos finfolket.


Jag stod även och klappade på Shady Characters, en väldigt fin och lockande bok om skiljetecknens användning och historia (ja, jag är totalnörd när det kommer till sådant). Bortsett från att verka intressant, var den naturligtvis också hemskt tjusigt formgiven. Och så fanns det en massa pocket jag ville ha, och fiiiina kokböcker och fantastiska bilderböcker för barn som var som små konstverk och ... Ja, ni förstår. Det var helt enkelt en av de där bokhandlarna som påminner en om varför man tycker om att besöka fysiska bokhandlar, istället för att handla på nätet. Nästa gång jag kommer dit, ska jag vara beväpnad med stor resväska och mycket pengar!

Brazos Bookstore ligger på 2421 Bissonnet Street i Houston, lägligt nog bara ett stenkast från en annan ypperlig bokhandel, deckarspecialisten Murder by the Book. Missa icke att besöka båda om du skulle ha chansen!

Inga kommentarer: