26 mars, 2013

Paradiset för deckarläsare - Murder By The Book i Houston

Helgen som gick skulle maken till Houston på jobb och jag följde med. Houston är gigantiskt, och eftersom vi var där bara två dagar, gällde det att välja klokt. Föga överraskande valde jag ett besök på legendariska bokhandeln Murder By The Book


Murder By The Book är kända för att ha specialiserat sig på deckare & thrillers, och brukar ofta tas upp som exempel på hur en framgångsrik, nischad bokhandel ska vara. Jag har läst om dem i otaliga reportage, i tidningar och på nätet. Eftersom butiken i ärlighetens namn dock inte såg så mycket ut för världen utifrån, var jag inte riktigt förberedd på den ocean av böcker som mötte en när man väl stigit genom dörren. I storlek är Murder By The Book ungefär som en genomsnittlig svensk bokhandel, men att så gott som alltsammans är enbart deckare, gör det till en rätt imponerande samling. 


Böckerna är tydligt uppdelade i genrer, både utifrån innehåll - det finns t ex en särskild hylla för spionromaner - och utifrån land. Skandinavien hade två rejäla hyllor, och det fanns gott om svenska författare både där och på alla nyhetsbord runt om i butiken. Sverige är överlag sjukt populärt här i Amerikat när det kommer till deckare, vilket är kul att se. Med tanke på att vi är ett så pyttelitet land/språkområde, är det väldigt skoj att så många av våra författare ändå översätts och når ut. 


Att urvalet på Murder By The Book är rätt superbt råder det ingen direkt tvekan om. Det tog inte mer än ett par minuter innan jag hade hittat en hel trave böcker som jag ville ha. Flera av dem var sådana jag inte hört talas om förut; Murder By The Book grymma på att lyfta fram okända förmågor/debutanter bredvid storsäljarna.   


Förutom att det var bra saker i hyllorna, var det bra saker på hyllorna; hela butiken är full av en massa kuriosaprylar med thrilleranknytning. De är inte till salu utan står som prydnader ovanpå hyllorna. Jag gillade Hannibal Lecter-björnen och hans lilla bedårande tvångströja!


Butiken verkar som sagt vara ett ypperligt ställe att få lästips. Det sitter personligt skrivna tipslappar i hyllorna, de har en särskild hylla för personalens favoriter och bara under den lilla stunden vi var där, hörde jag personalen tipsa flera av de andra kunderna om bra läsning, på ett sätt som fick mig att känna att de verkligen visste vad de pratade om. Guld värt! De verkar också ha ett fint gäng stammisar (en följd av tipsandet, kan man tänka), som samtliga hälsas glatt när de kommer in. We have your books ready for you, Phyllis. Oh, I think I might have just the right book for you, Steve ... Fint!


Bortsett från sortimentet, är butiken också känd för sina sjukt många författarträffar och signeringar. Alla, och då menar jag alla, kommer hit. Överallt runtom i butiken finns foton från tidigare besök, här ser vi t ex Charlaine Harris, som har ritat en liten bloddrypande tandrad under sin autograf:


Dagen efter vi var där, skulle Harlan Coben komma dit och prata & signera (jag tänkte på er, Helena och Bokbabbel!). På det lååååånga signeringsschemat som jag fick fanns alla möjliga namn med: Patricia Briggs, Ian Rankin, Jodi Picoult, Jaqcueline Winspear, Julia Haeberlin ... Ja, vi kan väl helt enkelt konstatera att det är synd att man inte bor närmare. Eller tur, eftersom man hade blivit ruinerad. Men skulle ni någon gång besöka Houston - missa inte Murder By The Book. Supertrevlig butik, väl värd både en och två omvägar!


Se Murder By The Books signerings-schema här.
Exteriörbilden är lånad från Liz&Gianna, övriga bilder är mina egna.

2 kommentarer:

Metronyx sa...

Riktigt coolt med nischade bokbutiker tycker jag. Här hemma i Sverige så är ju SF-bokhandeln ett himmelrike på jorden för oss SFnerdar. Jag är nyfiken på hur det skulle sett ut i en "romance"butik, fullt med fluffiga kuddar? Kanske skulle biträdena vara utklädda till Mr Darcy eller Bella Swan, vad vet man : )? Hjärtan till höger och vänster. Jag är nyfiken, tyckte du att det allmänna klientelet har några drag gemensamt i deckarbutiken? För när jag går på SF tycker jag att jag ofta kan urskilja vissa olika stilar som återkommer på mina bokmedköpare.

Calliope sa...

Åh, vilken rolig idé med en romance-butik! Haha, jag får en massa bisarra idéer till hur den skulle kunna inredas :)
På deckarbutiken tyckte jag inte att man kunde urskilja några särskiljande drag (eller vad man nu ska kalla det) på kunderna. Det var helt vanliga människor av alla de sorter. Deckare/thrillers är ju också - åtminstone än så länge - en mer mainstream genre än sf & fantasy, så det gör väl att det blir mindre alternativfolk som shoppar.