22 mars, 2012

Varning för känsliga läsare

Kan vi inte bara komma överens, en gång för alla, om att vi förser alla böcker där djur far illa med en stor, fet varningsetikett? Jag avskyr att intet ont anande snubbla in i en bokscen där säg, en katt eller hund plågas ihjäl! Jag klarar det mesta i läskighetsväg, men torterade djur är mitt allra värsta. Just det står jag inte ut med. Där bläddrar jag snabbt förbi.


Vill minnas att den här diskussionen har varit uppe tidigare, tror att det var Ruth Galloway det handlade om då. Den här gången är det på Carl-Johan Vallgrens nya roman Havsmannen som jag vill placera en skrikande gul varning, eftersom där precis i början finns en scen med en katt som är fullständigt horribel. Så  varning!

Och en annan anmärkning i sammanhanget; känns inte det här med att slå/flå katter, hänga hundvalpar (looking at you, Heathcliff!), koka kaniner eller grilla insekter väldigt trött och gjort? Finns det verkligen inget annat sätt för en författare att visa att en person i berättelsen är ond eller störd? Jag skulle uppskatta lite innovation här. Se det som en utmaning, författare ...

7 kommentarer:

a-lo (the book pond) sa...

De kan ju skada barn i stället, som VIxx sa.. Fast det är någonting som jag själv har blivit känslig(are) för sedan jag fick mina egna. Uppskattar inte djursadism heller. Men mord av lagom stora vuxna går bra ;)

Arina sa...

Jag känner som du och det är ju lite konstigt när jag inte direkt mår illa av att läsa om människor som plågas ihjäl. Det är förstås inte helt sant, om det sker i en deckare förblir jag ganska oberörd men om jag läser om människor i verkliga livet som utsätts för tortyr så får jag svår ångest. Samma sak om det är mer realistiska berättelser. Ytterligare ett skäl att hålla sig till fantastiken.

Lyrans Noblesser sa...

Usch ja, jag skulle uppskatta varningstrianglar. Kan inte läsa vissa saker helt enkelt.

Metronyx sa...

Jag fick en förvarning när jag skulle ge mig på "Wind-up Bird", även om jag gillar Murakami så gillar jag inte tortyr eller utdragna scener av ondska, vilket jag i efterhand uppskattade. Man sätter ju varningar på film, en bok nästlar sig ju verkligen in på näthinnan eftersom att man skapar sina egna bilder, så varför inte en varningstriangel!

Ela sa...

Just djur och barn som råkar illa ut är outhärdligt. Har börjat läsa Jurtjyrkogården och läser lite mellan fingrarna... Eftersom jag vet vad som kommer så har jag lite ont i magen.

Sofia i Bokmilaskogen sa...

Det finns en hel del djurplågeriscener med i Yiyun Lis "De hemlösa" också. Bl.a. gäller det en hund och en igelkott. :( Hatar sådana scener.

Bokomaten.. sa...

Jag fick hoppa över flera sidor i Kafka på stranden när jag släte den nu för ett par veckor sedan. FLERA SIDOR! Håller helt med om att det är onödigt. Och det är ju inte bara det att man inte tål djurplågeri men kan ta människoplågeri eller barnplågeri. Ofta tycker jag att man går mer in på detaljer i tortyren när det är djur som flås och plågas, människor dör, punkt. De plågas inte med att man sågar av fingrarna på dem ett i taget eller så. Kan säga att de få gånger det händer så hoppar jag över människoplågeriscener också.