25 mars, 2012

Mord och möhippa på spa

Så här i efterhand ter sig tajmingen snarast komisk: bara några timmar efter att jag vänt sista sidan i Sofie Sarenbrants spa-deckare Vila i frid, blir jag kidnappad till möhippa och ivägforslad till  - just det, en heldag på spa. Mina kidnappare var helt ovetande om den litterära anknytningen men blev klart oroade när jag i relaxavdelningen berättade om allt läskigt som kunde drabba en på såna ställen. Lyckligtvis var vi åtminstone inte på Yasuragi som de är i boken, utan på ett annat spa många mil därifrån.


Medan jag skrubbades, packades in i alger och masserades förstod jag definitivt hur Sarenbrant tänkt när hon valt spamiljön som mordplats. Det är lugnt och harmoniskt - och samtidigt fullständigt oemotståndligt för en mördare. Man har ju inte så stor chans försvara sig när man ligger inpackad från topp till tå i alger och lera ... Jag var lite rädd där en stund, måste jag erkänna.

Jag var dock inte så värst rädd när jag läste själva boken. Jag har inte läst någon av Sarenbrants tidigare två titlar, men brukar följa henne på bloggen och på Twitter där hon ofta skriver snabbt och roligt. Boken känns dock ganska platt; språket var fattigt med styltiga dialoger och plotten var lite tveksam. Jag tyckte inte att psykologin bakom mördaren var helt trovärdig. Miljön var spännande, men det räcker tyvärr inte riktigt till. Fast i just det här fallet var det kanske tur - hade boken varit så där vansinnigt läskig hade jag kanske inte vågat följa med alls på det som visade sig bli en fantastiskt trevlig dag!

Någon som läst Sofie Sarenbrants tidigare böcker?

3 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Hahaha, vilken tajming.:) Jag har varit på väg till Yasuragi någon gång faktiskt med vänner men sedan ändrat destination i slutändan. Kanske tur det.:) Kan definitivt se hur en plats som ska vara det lugnaste och mest avslappnande vi kan komma på kan vara lockande för en deckare.:) Synd edt inte höll hela vägen, men hört lite liknaned om hennes tidigare böcker.

Calliope sa...

Kanske tur att ni aldrig kom iväg, haha!
Jag hade bara hört väldigt mycket gott om den här, så jag hade ganska höga förväntningar. Synd om det är fler av titlarna som inte infriar förhoppningarna :(

Lingonhjärta sa...

Älskar Yasuragi! Var där på vintern en gång och tokmyste. Hade nog däremot inte myst lika mycket om jag fått med mig den där boken, hehe. Hoppas du hade det alldeles ljuvligt!! Läste första boken av henne och den var ok. Påbörjade den andra och kom inte mer än 15 sidor. Föll helt klart på språket och tyckte att den var hafsigt skriven. Kan funka i hängmattan om man inte har något annat hemma men inte mer tycker jag.