26 september, 2011

Bokmässan - the photo blog

Bokmässan kan göra saker med en. Man kan till exempel ha så väldigt kul i fyra dagar att man inte riktigt tänker på att fotografera, trots att man har med sig kameran. Mässan är en gigantisk mingelfest där man sticker emellan med signeringar, monterframträdanden och seminarier på stunderna när man inte umgås med trevliga författare, förlagsmänniskor, bokhandlare, bokbloggare och annat löst folk. Man springer runt från morgon till morgon (nätterna försvinner liksom på vägen) och det sista man tänker på är att blogga om det.
Mässan kan också ha den effekten att man när den är över knappt orkar kravla sig till jobbet dagen efter att man kommit hem. Trots det är man duktig flicka och arbetar. Det leder till att man sedan inte orkar göra så mycket mer än att posta de bilder som ändå faktiskt blev tagna:


Mycket trevligt & intressant seminarium om fantasy med Jo Salmson, Martin Widmark och Sara Bergmark Elfgren. Fler drakar och ormapor åt folket!


Psykologer skriver romaner var titeln på ett seminarium där Jenny Jägerfeld talade med Calle Brunell och Per Naroskin om hur det är att skriva skönlitterärt samtidigt som man arbetar som psykolog.


Bokvideon till Calles bok Brev från en bruten horisont vann dessutom pris för årets bästa bokvideo på mässan. Heja, heja!Här pratar Torbjörn Flygt om vägen från Underdog till Outsider, iförd poppigt röda strumpor. Jag fick lust att läsa om båda böckerna i följd - men det projektet får nog vänta lite...


Jag sprang ut från seminariet med Flygt och hann precis ställa mig i kön in till salen där Jonathan Franzen skulle prata, innan kön blev toklång. Det var Franzens enda framträdande på mässan och han var på gott humör. Mycket mer skojfrisk än jag hade föreställt mig att han skulle vara. Lite elak mot intervjuaren dock; han avfärdade brutalt vissa frågor med ett "det där tror jag inte att varken jag eller publiken är intresserad av, ta nästa".


Att få se två Nobelpristagare på en och samma mässa hör inte till vanligheterna, men det var ju inte nog med Herta. Björn Wiman samtalade med Mario Vargas Llosa på DN:s scen. Vargas Llosa var dock i ärlighetens namn något av ett sömnpiller att lyssna på...


Camilla Läckberg och Amanda Hellberg höll tillsammans ett jättebra seminarium om skrivande och sina respektive vägar till att bli utgivna. Mycket lärorikt och fullt av tips för den som själv är intresserad av att få ut sitt manus.


Anna-Karin Palm berättade om nya romanen i Bonniers monter. Kul att höra på - trots att jag har läst alla hennes böcker har jag aldrig sett henne live tidigare.


I Bonniers monter berättade även Marie Hermanson om nya romanen Himmelsdalen. Är mycket pepp på att läsa den!


Christoffer Carlsson klagade innan sitt seminarium över att han var trött, men gick sedan ändå upp på scen och höll ett alldeles ypperligt föredrag om sin bok Den enögda kaninen. Själv satt jag och funderade på om det inte borde vara förbjudet att vara så ung och så begåvad och allmänt proffsig. Åtminstone om man är yngre än jag är. Förmodligen borde det vara det.


Knaus! Kamp! Pepp! Johanna Lindbäck och jag var båda mycket exalterade över att få lyssna på när Aris Fioretos intervjuade Karl Ove Knausgård om den gigantiska kampen. Saknar lite ord över hur mycket jag väntar på nästa del. Observera att Fioretos i likhet med Flygt har poppiga strumpor till sin annars ganska strikta outfit.


Var jätteglad över att kunna lyssna på Sofia Nordin när hon berättade om superba romanen Gå sönder, gå hel. Jag blev väldigt förvånad över att höra att bokens båda delar var skrivna med så långt mellanrum; det är skickligt att få ihop dem så otroligt väl i god tid.


Wordfeud. Ingen torde ha undgått fenomenet. Själv är jag glad över att inte längre vara ensam Alfapet-/Scrabblenörd, utan istället en av hippa gänget som spelar populära bokstavsspel. Här ovan ser vi den livesända (och livekommenterade!) finalen i turneringen som anordnades på mässan. Piratförlagets Mattias Boström spelar mot Scrabbleförbundets ordförande Johan Berner.

Lite oväntat, men en av mässans höjdpunkter var seminariet om boken Eld blod död. Jan Gradvall talade med författarna Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg om den svenska metalscenen och jag flyttades raskt tillbaka till mina tidiga gymnasieår på västkusten, mitt emellan Göteborgsmetallen och de norska dödsmetallarna. Köpte boken och fick ondskefull signering med upp och nervända kors och pentagram och låtcitat. Jag började läsa den redan på tåget hem och är hittills mycket nöjd. Fullständig rapport kommer!

Ja. Det var mässan i bild. En pyttedel av mässan. Jag hade helt otroligt kul i fyra långa dagar. Seminarierna, både de som fångats på bild och de andra, var överlag väldigt bra och det var fantastiskt att få chans att träffa alla trevliga människor som jag annars främst har kontakt med över nätet. Vi ses nästa år igen!

8 kommentarer:

a-lo (the book pond) sa...

Det känns som du och jag varit på två helt olika mässor! Men det är roligt att se och läsa om det ändå.

Nästa år får jag jobba upp mig från golvet och gå intellektuellt all in ;)

Holly Hock sa...

Haha, jag och Metta halkade in på metal-grejen på ett bananskal, men det var definitivt ett seminarium som etsade sig fast i minnet. Måste nog läsa boken också, intressant och fullständigt vidrigt på samma gång liksom. Och ja, Franzen var allt lite dryg att intervjua, men på det där ironiska, roliga sättet som man förlåter alla författare. /Therese

Böckerx3/Metta sa...

Tyckte klart att Franzen var dryg mot Stefan, men han var ju på samma gång ödmjuk mot publiken vilket jag gillade. Jag är pepp på att läsa det mesta jag hörde om på mässan faktiskt :)

Calliope sa...

A-lo: jag måste kika mer på vad du gjorde, ju! Är nyfiken. Mycket av mässans charm ligger ju i just det, att alla sätter ihop sitt helt egna schema. Gillar också uttrycket "gå intellektuellt all in" :D

Bokomaten.. sa...

Säger som a-lo, vi måste varit på helt olika mässor. Men det var vi nog verkligen också. Nästa år ska jag ha både seminariekort och bo hela helgen, så är det bara.=)

Boktagen sa...

Jag köpte också Blod eld död, har hunnit läsa ut och recensera. Gillar!! Ska bli kul att läsa vad du tycker.

Mikael Holmström sa...

Asch, vi som nästan - men bara nästan - gick på Blod eld död. Borde ha valt det, förstår jag nu. Men det vägs upp lite av att Herta Müller valde att gå in till sitt överfulla söndagsseminarium (med jättelång kö utanför) genom seminariesal K1, där jag satt bänkad för att lyssna på ett helt annat seminarium (intressant sådant med Karolina Bång). Se Herta Müller - check :-)

Calliope sa...

Ja, jag har läst även på andra bloggar om Hertas smygande, det verkar ha varit uppskattat. Lite två för en, sådär :)