12 september, 2011

Underdog har fått en lillebror

400 000 sålda exemplar, Augustpris, modern svensk klassiker-status - de flesta författare skulle nog ha fått ångest över blotta tanken på att följa upp en sådan succé. Jag vet inte hur Torbjörn Flygt kände, men i Sydsvenskan läser jag att han hade tankar på att skriva en fortsättning på Underdog redan från början. Kanske var det det som gjorde att det ändå blev så bra när Outsider nu äntligen skrevs, att den inte fötts ur framgångarna med Underdog. Att tanken redan funnits, tidigare. Jag vet inte.


Men bra blev det hur som helst. Outsider är inte alls så lik Underdog som man skulle kunna tro. Visst handlar det forfarande om Johan Kraft, om hans mamma Bodil och syster Monika och om livet i Malmö - men väldigt mycket är annorlunda och nytt. Det har hunnit bli sent 1980-tal och Johan har flyttat till Lund för att plugga juridik. Han bor på korridor och lever studentliv med en udda samling vänner. Flickvännen Helena planerar för barn och familj, men Johan är osäker på om han är redo. Runt omkring dem förändras samhället - Palme mördas, Berlinmuren faller och Ny demokrati kommer in i riksdagen. Det är åren som i efterhand alltid beskrivs med att Sverige förlorade oskulden.

Det som jag tycker mest om med Outsider är samma sak som jag gillade med Underdog; Flygts förmåga att formulera sig. Snabbt och oväntat, med associationer som sticker iväg åt alla håll men som ändå får en att känna ja, just så är det. För mig som i likhet med Johan har pluggat vid universitetet i Lund, är det hur kul som helst att läsa beskrivningarna av staden och studenterna. Ytterst lite ändras från år till år, och man känner igen sig så himla väl. Det är dock absolut inget tvång att ha pluggat där för att uppskatta berättelsen, Flygt skriver bättre än enkel du-måste-ha-varit-där-prosa.

Outsider-blicken?

Ska jag invända mot något är det att jag inte riktigt tycker att titeln stämmer. Johan är inte alls så mycket av en outsider som man förleds att tro. Nog för att han är först ur sin familj att läsa vid universitetet, men han har ändå en väldigt mycket bättre situation än många andra, har lättare att anpassa sig till den klassresa det innebär. Jag är inte heller helt förtjust i slutet; det går lite väl snabbt och abrupt. Men bortsett från det - en alldeles utmärkt roman. Både som uppföljare och som egen bok betraktat.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillade "Underdog" och kommer helt klart läsa denna. Låter som en bra uppföljare...

blogg_bohemen sa...

Jag ser fram emot att läsa Outsider. Älskade Underdog!

Fru E sa...

Jag har också skrivit om den, men glömde ju att säga något om mamman. Jag gillar porträttet av henne, att hon också utvecklas och på sitt sätt, kanske inte gör en klassresa, men en klassutflykt? Johan Kraft är ingen utpräglad Outsider. Jag tror att Torbjörn Flygt har tänkt honom som en, mer än han faktiskt är. Han är som en amöba, otroligt anpassningsbar.

Calliope sa...

Bokklok & bloggbohemen: tror absolut att ni kommer gilla denna också, den är en mkt bra uppföljare!
Fru E: ja visst är mamma Bodil fin! Och Monika, henne gillar jag också. SKulle gärna läsa mer om henne, + att jag skrek lite när du vet vad hände henne (inga spoilers här inte...) Jag kan hålla med Flygt om att Johan är en outsider såtillvida att han ofta är lite utanför, men det tror jag i de flesta fall inte beror på hans klassbakgrund. Amöba = :D

Anonym sa...

Men Johan var ju inte den första som läste på högskola, hans syster började ju läsa till läkare i "Underdog" men slutade för att hon blev gravid. Sedan fick man inte veta något mer om det, huruvida hon någonsin fortsatte senare. Jag retade mig faktiskt lite på det när jag läste "Underdog", att det ansågs så oviktigt.

Jag vet knappt om jag vill läsa "Outsider" om jag inte vet innan att Monica slutför sin utbildning och/eller blir något annat än ensamstående mamma.
/Sandra

Calliope sa...

Nej, det är rätt - Johan var inte först med att börja, men han var först med att genomföra en hel utbildning eftersom Monika slutade. Man får läsa mycket om vad som händer med Monika i Outsider, så låt för allt i världen inte bli att läsa den!

Anonym sa...

Ok, då litar jag på dig och läser den :-)

/Sandra

Catrin sa...

Underdog betydde otroligt mycket för mig, så jag kommer definitivt att läsa uppföljningen. Måste hålla utkik också efter författarträffar/läsningar med Torbjörn Flygt - var på en sådan 2001 när han precis kommit ut med Underdog och han var väldigt spännande att lyssna på.