19 mars, 2011

Ny filmatisering av skräckklassiker

Jag hade helt missat att det hade kommit en ny filmatisering av Henry James klassiska skräckroman The Turn of the Screw, men när jag såg den på dvdbutiken var jag ju naturligtvis tvungen att hyra den. The Turn of the Screw är en de mest filmatiserade böckerna någonsin, och just den här varianten har BBC gjort. I rollen som guvernanten Ann ser vi Michelle Dockery. Ni som har följt Downton Abbey känner säkert igen henne därifrån (hon spelar lady Mary Crawley), och hon har även varit med i Cranford, samt haft en pytteroll i filmatiseringen som BBC gjorde på Sarah Waters roman Fingersmith.


Så nu blir det skräck ikväll. Och lite vin. Och lite choklad. Jag ska försöka att inte ha alldeles för höga förväntningar på filmen, men det är svårt. Jag menar - spöken, snygga 20-talskläder, engelska miljöer... what's not to like? (Ingenting, hoppas jag.) Jag återkommer med rapport när jag har sett den, så ni vet om den är värd att lägga tid och pengar på eller inte.

UPPDATERING: Nu har sett den - och den var inte alls illa! Riktigt bra, faktiskt, en helt ok filmatisering av boken. Det jag gillade bäst var (föga överraskande) de underbara engelska miljöerna och 20-talskläderna. Ack, ack, ack så fina de var... De hade också lyckats bra med castingen, och alla skådespelarna kändes passande för sina roller. Apropå att Michelle Dockery i vanliga fall just nu syns i Downton Abbey, så fanns även hennes motspelare därifrån Dan Stevens, med på ett hörn i rollen som Dr Fischer. Han har ju också spelat huvudrollen i en annan mycket bra filmatisering av en bok, The Line of Beauty. Sevärd den också! Men som sagt, den här varianten på The Turn of the Screw kan ni absolut hyra och titta på. Perfekt mysrys att mumsa godis till hemma i soffan.

6 kommentarer:

Sara BE sa...

Men inte lika fin som The Innocents va? :)

Helena (Dark Places) sa...

Åh, tack för tipset! Och Sara, jag skäms över att jag FORTFARANDE inte sett The Innocents. :)

Calliope sa...

Ehrm... här är en till som skäms över att fortfarande inte ha sett The Innocents...

Sara BE sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sara BE sa...

Inget att skämmas för - gör det bara. :) Titta på den här scenen, om ni inte är övertygad. Jag ryser ...

http://www.youtube.com/watch?v=tmwJ-IB6ceY

Calliope sa...

Scary!