08 september, 2009

Förutsägbara bullar i ugnen

Kanske inte allra högst, men åtminstone på en topp 3-placering över saker som ger mig allergiska utslag vid läsning, ligger scenariot "huvudpersonen är gravid men fattar inget trots att hon haft oskyddat sex, sväller upp och kräks varje morgon". Jag har tappat räkningen på hur många böcker som haft den plotten, men ändå tycks det fortfarande vara helt ok för författarna att skriva så. Fattar de inte hur trist det är?

Nej, det gör de uppenbarligen inte. Den här gången var det dessutom någon jag i vanliga fall brukar tycka väldigt bra om som gjorde sig skyldig till det - Charlaine Harris Poppy Done To Death får lägre betyg av mig på grund av gravid-grejen än vad den skulle ha fått annars. Och to inte att det är jag som spoilar här; man fattar det tämligen omgående.
I övrigt är Poppy Done To Death en helt ok del i serien. Den tar sig upp ur svackan från föregångaren Last Scene Alive och är rätt trevlig läsning. Aurora hamnar som vanligt mitt i ett brott; den här gången är det hennes plast-svägerska (eller vad heter det?) som mördas. Med sin vanliga blandning av charm och rättframhet kommer hon längre i utredningen än polisen och hittar inte bara en utan flera hemligheter i mordoffrets förflutna. Här finns alla gestalter vi vant oss att möta och all sydstatsstämning man kan önska sig. Me like.

Poppy Done To Death är tyvärr sista delen i serien om Aurora och det är inte utan att jag kommer sakna den lilla bestämda bibliotekarien. Serien är utmärkt läsning för den som vill ha småtrevliga, lagom spännande och avkopplande mysterier. Gravid-grejen är förmodligen Harris sätt att fixa ett schysst slut till en gestalt som ligger henne varmt om hjärtat och det är helt ok - men det kunde ha gjorts på ett väldigt mycket mindre klyschigt sätt.

4 kommentarer:

MariaH sa...

min plånbok säger att jag måste sluta läsa din blogg... får alldeles för många bra tips på engelskspråkiga böcker som kostar en del att få tag i o ofta är hopplösa att fjärrlåna *s*

Calliope sa...

Nej nej, du ska tvärtom läsa ännu mer :)
Aurora-böckerna är förresten inte sååå dyra; de finns i billig amerikansk pocketutgåva.

Smörblomma sa...

Fast egentligen låter ju boken riktigt bra, åtminstone när man vill ha något lättläst :)

MariaH sa...

Räknar med att bunkra på bokmässan... *s*