06 juni, 2013

Hej då Sookie!

I den senaste versionen av Kindle-appen för iPad finns en behändig liten knapp som heter X-ray. Trycker man på den får man upp ett slags register för boken man håller på att läsa; man ser alla namn på personer och platser som nämns på sidan/i kapitlet/i hela boken och på vilka sidor de finns. Till de viktigaste får man också en liten kort förklaring. Bortsett från att det är en praktisk funktion som jag säkert kommer att använda en hel del, drabbas jag under tiden jag läser sista och senaste Sookie Stackhouse-boken Dead Ever After, av en mycket stor lust att ta reda på hur många gånger ordet shower förekommer i texten. För jäklar i min lilla låda vad det duschas i den här boken. Sookie har nog aldrig varit så skinande ren som här.


Tyvärr blir också det där evinnerliga duschandet det bestående intrycket av boken. Med tanke på att det är sista delen i serien och att Charlaine Harris ju blivit mordhotad av upprörda fans, hade jag förväntat mig lite mer - men Dead Ever After blir just aldrig så värst spännande. Visst, det händer väl ett och annat sådär, men jag blir aldrig sådär fångad och förtjust som jag blev i början av serien. Dead Ever After är precis som sina närmaste föregångare mest ett litet ledset eko av en serie som en gång var kul men som borde ha fått dö för länge sedan. Den är inte dålig, men alltsammans känns bara lite trött.

Och vad tyckte jag om slutet då? Lugn, jag ska inte spoila. Jag tyckte att slutet var ok - det kändes som om Charlaine Harris tog farväl av en karaktär hon känt länge och tyckte mycket om och som hon därför ville väl. Jag tyckte slutet var rätt logiskt och i linje med serien. Så ja, helt ok på det sättet. Synd bara att det inte var lite spännande också. Men, men. Nu känns det mest skönt att serien äntligen är slut.


Eller nej - vänta nu - naturligtvis är det inte slut. Lika förutsägbart som att monstret reser sig igen efter att ha förmodats vara dött i en kass skräckfilm, kommer en uppföljare till serien redan i oktober. After Dead är förvisso ingen "riktig" bok, utan mer en uppslagsbok om vad som händer de respektive karaktärerna efter seriens slut, men ändå. GUD LÅT SERIEN DÖ NÅGON GÅNG, ÄR DU SNÄLL, CHARLAINE!!! Jag förstår att det är svårt, men snälla ...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Skrev motsvarande inlägg igår, t om med samma titel ;), och håller fullständigt med på samtliga punkter.

Lingonhjärta sa...

Hahahahaha! Har inte läst den än men kunde inte låta bli att läsa din recension ändå. Men HERREGUD! Kan serien inte bara ta och dö?

Calliope sa...

Kanske logiskt att en serie om odöda själv vägrar dö ... Hahaha ... FÖRLÅT mitt tvångsmässiga urkassa skämtande :D

Metronyx sa...

Men snälla nån, skämtar du? Alltså, vad kan motivera Harris till det här draget...ställ hennes kung i schack matt. Jag tänker separationsångest... eller akuta skulder som måste betalas.

Calliope sa...

Är nog en kombo av separationsångest och pengatörst, skulle jag tro. Klart att det är svårt att avsluta en serie som blivit så framgångsrik, särskilt som tv-serien fortfarande sänds och drar ännu mer försäljning på alla böcker hon ger ut ... Högst begripligt, men lite trist.

Anonym sa...

Hmm. Vad finns mer att säga efter Dead Ever After? Inget! Ska det stå att Sookie och x fick så och så många barn. Näe varför?