03 april, 2013

The Girls - originell och fascinerande

För ett tag sedan såg jag dokumentärserien Abby & Brittany när den gick på TLC. I den följer man ett par tonårstjejer från Minnesota, som är sammanvuxna tvillingar. Från bröstet och nedåt delar de på en kropp. När jag såg serien tänkte jag att "gud, någon borde skriva en roman på det här temat" - och så visade det sig att någon redan hade gjort det. Bokbabbel tipsade om romanen The Girls av Lori Lansens, och det visade sig vara en liten pärla.


The Girls handlar om Rose och Ruby Darlen, sammanvuxna nästan kind mot kind men med varsin kropp. Ruby är spädare, och har klumpfötter så hon kan inte gå ordentligt, vilket gör att Rose för det mesta bär dem båda. Jag har aldrig sett min syster i ögonen, säger Rose i början av berättelsen, som är full av liknande skenbart enkla konstateranden som samtidigt öppnar hisnande, mörka bråddjup. För hur är det att leva hela sitt liv tillsammans med någon på det sättet? Att aldrig få vara ensam, att alltid bli utstirrad och pekad på? Lori Lansens gör ett fantastiskt jobb med att skriva fram tvillingarna, både deras gemensamma liv och deras respektive personligheter. Vad de gör, vad de säger, vad de inte säger. De hemligheter de otroligt nog lyckas ha för varandra.

The Girls är en riktigt bra bok, ett otroligt fascinerande porträtt av två unga kvinnor som befinner sig i en väldigt ovanlig omständighet. Ibland blir det lite sentimentalt, och lite väl "färgstarkt" eller "varmt" eller vad man nu ska kalla det - Isabelle Allende har blurbat boken och det ligger nära till hands att jämföra med tonen i en del av hennes berättelser. Men för det mesta styr boken fri från det, och är då bara rakt av bra. Det är ett par veckor sedan jag läste ut den nu, och jag tänker fortfarande ofta på Rose & Ruby. De är gestalter som stannar kvar - lika levande och komplexa som vore de verkliga människor. Bästa sortens romanfigurer, och här har de dessutom fått en välskriven, originell berättelse att bo i. Fint!

8 kommentarer:

Miriam - Schitzo-Cookie's Book Blog sa...

Va kul att du läst. Har varit nyfiken på den boken ett tag.

Har nyligen också kollat på dokumentärer om Abby och Brittany och fascineras något enormt. Får ta och och köpa The Girls snart!

Anonym sa...

Jag vill läsa den!

Anonym sa...

Jag vill läsa den!

Calliope sa...

Ja, köp & läs!

Bokomaten.. sa...

Vilken fullkomligt absurd idé. Man tänker att det borde gå att göra något med dagens medicin men kanske ska se dokumentären då.

Anonym sa...

Jag köpte den här boken när jag var gravid med mina egna flickor efter att ha hört bra saker om den. TYVÄRR började jag läsa omedelbart, och var tvungen att sluta av ren självbevarelsedrift efter den milt sagt obehagliga förlossningsscenen. Dålig tajming, men bra bok, har jag förstått. Borde ge den en ny chans nu när tillräckligt mycket tid gått. :)

Christin sa...

Jag jobbade med den översatta versionen från Bra Böcker. Mycket fin bok!

Jeane M. sa...

Nice heads up! Love the book. Got my eye on your next posts.