19 april, 2013

Road trip genom Kalifornien del 1: Litterära sardiner på Cannery Row

Ta-daa! Locket till en burk inlagd fisk.
(här föreställer jag mig att en smärre tystnad lägrar sig över nejden)
Men - ta-daa igen - det är ju inte vilket sardinburkslock som helst. Det är inköpt för hela 3 dollar på legendariska Cannery Row i Monterey i Kalifornien - och nu börjar ni säkert förstå den helt och hållet logiska förklaringen till att locket är med här. Det här är nämligen litterära fiskar av finaste sort. 


Cannery Row i Monterey löper parallellt med havet och hette från början Ocean View Avenue, men döptes om efter att John Steinbeck hade skildrat den i sin roman Cannery Row 1945. Romanen handlar om en samling människor som lever på och kring de sardininläggningsställen som kantade gatan under depressionen. Romanen har blivit både film och pjäs, och boken säljs numera flitigt i de många turistbutikerna som tagit över sardinställenas plats. 
På det hela taget gör stan vad den kan för att odla Steinbeck-kulten i det här området; förutom att man ser böckerna överallt, kan man promenera över Steinbeck Plaza, gå en självguidad Steinbeck-tur , titta på läskiga dockor på Steinbeck Wax Museum eller som jag - nöja sig med att posera intill författaren själv.
Om man har bil, kan man också åka en liten tur österut till Salinas, där man kan besöka National Steinbeck Center. Vi valde dock att istället gå längst bort på Cannery Row, till det stora akvariet Monterey Bay Aquarium. Helt klart värt ett besök - de har utöver fiskar, hajar och annat skoj havsuttrar, pingviner och bäst av allt: en hel avdelning full av olika sorters sjöhästar! Be still, my beating heart.
Och så finns där sjödrakar. SJÖDRAKAR! Flera olika sorter. Jag har sett såna förut, men kan ändå glo på dem hur länge som helst. Väntar fortfarande ivrigt på att någon ska skriva en bok om dem. Gärna en bilderbok då, naturligtvis. Jag lovar att köpa minst tre exemplar. 

4 kommentarer:

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Vilket skönt och calliopskt reportage, tack! Väntar på mer.

Calliope sa...

Calliopskt var ett finfint ord, tack för det :) Mer kommer, förhoppningsvis inom kort ...

Metronyx sa...

Sjöhästar är verkligen coola typer, sen uppgraderingen med drakar är ju bonus : )

Calliope sa...

En kombo av två übercoola ting, typ!