20 mars, 2013

Katten i biblioteket

En bibliotekarie med en Maine Coon-katt som hjälper till att lösa mordet på en känd författare - ja, det låter väl trevligt?
Murder Past Due är första delen i en serie av Miranda James,  en väldigt lättsmält, väldigt typisk cozy crime. Jag läste ut den på ett par timmar, och den fyllde sin funktion som underhållning. Till exempel var det ganska roligt att läsa om hur exalterad huvudpersonen blir när han får ägna sig åt sin favoritsyssla: katalogisering. Bibliotekarienördigt de luxe, och lite gulligt sådär.


Däremot hade det inte skadat med lite mer action, fart och dramatik. Visst, här finns ett mord och så, men det blir aldrig så värst spännande. Även om det till viss del ligger i genrens natur att saker och ting går lugnt till, är det ju bra om man inte tråkar ut alldeles.

Och så en annan, viktig fråga. Varför har man satt en helt annan katt på omslaget än den som beskrivs i boken? Diesel, som den heter, ska vara en gråtabby Maine Coon, men den på omslaget är något helt annat. Lite trist, med tanke på att katten spelar en rätt stor roll i boken. Serien heter ju t o m "A Cat In The Stacks", så så kunde man väl välja rätt katt? Och ja, det var en crazy cat lady-anmärkning att göra. Men jag tycker bara det är trist när omslag - oavsett om det är katter eller annat på dem - inte stämmer överens med innehållet.
Nåväl, låt oss trösta oss med två bonusbilder på fina Maine Coon-kissar!
1 kommentar:

Anonym sa...

Klart det ska vara rätt katt på omslaget. Vilken miss!