02 november, 2010

Tidig morgon i poetens lägenhet

Tisdag morgon 06.29. Jag drömmer att jag befinner mig i en trång, dunkelt upplyst hall i en lägenhet som luktar svagt av rök. Väggarna är målade i grönt och hatthyllan bredvid dörren är gjord av teak.

Jag har kommit dit för att hälsa på hos mannen som bor i lägenheten, den kände poeten Bruno K Öijer. När jag tänker på honom uppenbarar han sig i öppningen in mot ett av rummen. Han är lång och gänglig, klädd i skrynkliga kläder som hänger löst på kroppen som bara tycks bestå av ben. Med långsam, släpig röst förklarar Bruno att han har bjudit in mig för att han tycker att jag skriver bra.

Jag tycker att det låter osannolikt och precis ifrågasätta det när hans sambo dyker upp. Det är Birgitta Lillpers. Med sig har hon en ung mörkhårig studentska som arbetar hos paret. Främst går hennes dagar åt till att skriva rent Brunos manus, berättar hon med stolthet i rösten. Studentskan hänger av sig kappan på klädhängaren och tränger sig förbi mig, in i lägenheten.

Birgitta Lillpers tittar forskande på mig som om jag inte hör hemma där och jag rodnar.

Bruno harklar sig. Lågt, hest. När han talar låter det likadant som när han gör sina poesiuppläsningar. Ehm, säger han. Ehm.
Exakt vad de där harklingarna betydde fick jag aldrig veta. Jag vaknade och tittade förvirrat på klockan. 06.29. Det var mörkt i rummet och jag somnade om.
När jag klockan ringde en halvtimma senare, förundrades jag. Bruno? Jag? Sambo med Lillpers?Va? Jag förstår ingenting, men det var en ganska fin dröm ändå. Om inte annat bara av den enkla anledningen att den hade lyckats få samma dröjande känsla som en dikt av Bruno himself.

6 kommentarer:

Metronyx sa...

Ha,ha en dröm om Bruno. Ja alla har vi olika smak. Har aldrig fångats av hans storhet . I mina ögon är han lite av skolexemplet på en poet. Svårmodig, lidande i sina framställningar men visst oerhört intressant.

Calliope sa...

Nej - men jag har heller aldrig fångats av Bruno. Möjligen har mitt undermedvetna en annan åsikt eftersom jag ändå drömde om honom :)

Inkling sa...

He he he, vilken underbart weird och litterär dröm... Annat än Arga bibliotekstanten som drömmer mardrömmar om Anders Jacobsson...!

http://argabibliotekstanten.blogg.se/2010/october/i-turn-the-music-down-and-i-dont-know-why.html#comment

Fia sa...

Du är nominerad till Beautiful Blogger Award på min blogg. :)

Calliope sa...

Gud, vilken obehaglig dröm Arga bibliotekstanten hade! Underhållande för oss andra, dock :)

Tack för utmärkelsen, Fia!

Mikael Holmström sa...

Det här var årets lustigaste blogginlägg hittills, tack för det! *lol*