30 juni, 2010

Bokhandel + katt = sant

Att katter och författare går fint ihop har vi redan konstaterat. En lika given kombo är katt + bokhandel. Flera butiker här i New York har butikskatter som antingen kärvänligt hälsar på alla kunder eller överlägset iakttar dem som kommer innanför dörren. På en zoobutik där vi var för att köpa kattleksaker (vår kisse hemma behöver ju naturligtvis ha en eller annan amerikansk pryl att bita sönder) kom till exempel en alldeles förtjusande söt grå-vit kisse springande mot mig, jamande som om jag var hennes sedan länge saknade matte. Sådant värmer när man som jag har kattabstinens.

Bokhandelskatterna är naturligtvis i en klass för sig. Mest känd torde katten på Shakespeare and Company vara. Han (eller hon?) låg invid en hylla och var sådär lugn och cool som bara en katt kan vara när vi besökte butiken i eftermiddags. Lyssnade på jazz i butikens högtalare och bara softade, typ.
Något mindre cool, men likaledes bedårande, var katten vi hittade mitt bland böckerna på The Community Bookstore i Park Slope I Brooklyn (bara ett par kvarter från familjen Auster-Hustvedts hus). Kissen låg lugnt och fint på bordet ända tills en övermodig kund försökte klappa den - då for den upp och förorsakade en smärre lavin av fallande böcker. Den hade också sett till att sprida torrfoder över en stor del av butiken.The Community Bookstore hade också en väldigt fin skylt utanför dörren. Vem blir inte sugen på att gå in när man kan få både böcker och katter i samma butik? Jag röstar starkt för att konceptet införs i Sverige också!

7 kommentarer:

Susanna Gyllenbåga sa...

Vilka underbara bilder från New York. Det kliar i kroppen av längtan efter denna fantastiska stad. Lite i näsan också eftersom jag är kattallergisk, men det får man ha överseende med...

Paret Auster Hustvedt; vilken stjärnstatus! Själv älskar jag Siri Hustvedts Vad jag älskade. Väntar bara på nästa, någon som vet när den kommer?

Rebecca sa...

Susanna: Du kan ju börja att läsa med Sorgesång den har funnits i bokhandeln i över ett år.

jenny sa...

Jaa! Inför bokhandelskatter hos oss oxå(jag är bara lite partisk här, såsom jobbandes i bokhandel;-)
Helt underbara bilder!
Och för att tillägga om Hustvedt; Även boken The story of my nerves finns ute på eng se´n ngt halvår, kommer på svenska 4:e oktober med titeln Den skakande kvinnan:eller en historia om mina nerver.

Helena sa...

Åh, Shakespeare & Co-katten! Blir så hjärteglad över att det är samma katt som när jag var där för tre år sedan. När de andra bokhororna var i NY förra vårvintern (och jag var på tok för tvillinggravid för att få flyga) såg de inte katten, så de övervägde att mörka att de öht varit där så att inte mina graviditetshormoner skulle svämma över om jag fick för mig att börja tänka på vad som kunde ha hänt med den... :) Haha, vi kattmänniskor är ett släkte för sig.

Cinnamon sa...

Det är så mysigt med katter. Min katt skulle dock inte passa i en bokhandel. Han skulle gömma sig bakom böckerna alternativt bita främlingar som ville klappa honom.

Bokomaten.. sa...

Jag döööööööööööör! Jag säger upp mig och flyttar till NY direkt!

Calliope sa...

Cinnamon: min kisse skulle också vara katastrof att ha i en butik - han hade skrämt samtliga kunder på flykten och förorsakat konkurs på två röda sekunder.

Helena: glad att kunna meddela att katten lever och har hälsan! Den såg ut att må alldeles ypperligt, så du behöver inte vara orolig. Och när det gäller katter får man gråta/bli hur upprörd som helst även utan hormonpåverkan. Allt är tillåtet :)