13 juni, 2010

Strand Book Store

Var ska en boknörd börja sitt besök i New York om inte på legendariska Strand Bookstore? Butiken ligger på 828 Broadway och öppnade redan 1927, fast då på en annan adress. Den nuvarande lokalen har de haft sedan 1956 och här skryter man med att ha 18 miles of books - det vill säga drygt 28 kilometer.
Att butiken har många fullproppade hyllmeter märks direkt man sätter foten över tröskeln. Precis innanför dörrarna är det en öppen yta där nya böcker exponeras på bord, men resten av butiken består till största delen av tätt, tätt stående hyllor som når ändå upp i taket.
Går man nedför trappan hamnar man i en (ganska muggig) källare där det finns tillräckligt många slingrande gångar för att man lätt skulle kunna gå vilse. Golvet lutar och taket är farligt lågt på en del ställen. Om man istället väljer att gå en våning upp, hamnar man bland konst- och fotoböckerna, där det både är ljusare och mer öppet. Så här ser det ut på entréplanet:
Jag sprang direkt till avdelningen för butikens egna merchandise (till höger på bilden), eftersom jag ville ha en tygpåse med deras logga. Väl där drabbades jag dock av black out (ett symptom som skulle återkomma många gånger under dagen) eftersom där var alldeles för många olika saker att välja mellan. Miljoner fina påsar, vissa med tryck designade av olika lokala konstnärer, skojiga block och pennor med motiv både från bokhandeln och annat litterärt. Ack. Jag velade en lång stund och tog sedan det mogna beslutet att köpa ett paraply med Strand-loggan, eftersom det såg ut som om det skulle börja regna. Gällande påsarna tog jag en time out; jag ska komma tillbaka en annan dag när jag har funderat på vilken jag helst vill ha. Den stora med svart-vitt slingrande mönster ligger bra till. Kolla in både påsar och annat på butikens hemsida.

Och böckerna då? Jo tack, där fanns en hel del trevligt. Jag hittade bland annat boken Parisians, som jag definitivt vill köpa (men nog ska ta på hemvägen istället för nu) och ett helt knippe trevliga deckare. Däremot är Strand nog främst en butik för den som redan vet vad han/hon söker. De höga, många, trånga hyllorna där allt finns i ett ex vardera och det bara är ryggar som möter blicken är inte särskilt titt-vänliga. Men vet man vad man vill ha, är butiken perfekt. Här finns mängder av service-minded personal som verkar ha väldigt bra koll på vad som finns i hyllorna, både bland de nya och de begagnade böckerna. Och för den som orkar leta finns här en stor avdelning där man säljer begagnade recensionex billigt... Chans att göra fynd för den som orkar leta, med andra ord!

6 kommentarer:

Boktoka sa...

Herrejisses vad många fina väskor!!! Jag skulle inte kunna välja. Blackout you said...

Bokomaten.. sa...

Omg, omg, omg! Jag skulle förmodligen tappa besinningen och antingen inte köpa något alls eller allt.:-) Tror ev jag skulle börja gråta.:-)

MariaH sa...

jag kanske skall vara glad att det inte lär bli nån tripp dit på några år

Mikael Holmström sa...

Skönt att se att såväl landning som jetlag inte har satt värre spår än att du verkar vara fullkomligt dig själv även på andra sidan pölen :-D

Skönt också att ha några dagar på sig... men det måste vara trist att ha ett bankkonto med nedre gräns. Nå, hoppas det finns gott om utrymme dit än så länge.

Förresten, hittade via en länk i en kommentar till förra inlägget en väldigt trevlig NY-blogg: http://ettannatnewyork.blogspot.com/
Tack för det tipset!

Calliope sa...

Mm, Ett annat New York var ett bra tips! Det är inte alldeles lätt att veta vart man ska gå när det är så mycket att välja på... :)

Evalinn sa...

Så härligt, måste komma ihåg det här stället till nästa NY-resa!