En andra vaxfigur, som ska få bo på Madame Tussaud's i London, ska tydligen vara under tillverkning. Låt oss hoppas att den blir mer lik förlagan. Om inte, tycker jag väldigt synd om Madame Tussaud som tvingas leva med en halvkass look-alike.
28 mars, 2010
Robert Pattinson look-alike
En andra vaxfigur, som ska få bo på Madame Tussaud's i London, ska tydligen vara under tillverkning. Låt oss hoppas att den blir mer lik förlagan. Om inte, tycker jag väldigt synd om Madame Tussaud som tvingas leva med en halvkass look-alike.
27 mars, 2010
Kulturkoftornas sammansvärjning
24 mars, 2010
Ny viktoriansk favorit
22 mars, 2010
Vinn nya pocketböcker!
Böckerna ni har chans att vinna kommer alla ur Pocketförlagets nya serie IRL, som når bokhandeln nu i veckan. IRL är främst en satsning för unga läsare, men titlarna fungerar för alla åldrar. Gemensamt för böckerna är att de ska skapa riktigt starka känslor hos läsaren - vara en sjuhelsikes bra historia helt enkelt. I första omgången släpps 8 titlar:
17 mars, 2010
Nya zombies i Austen-land
Hur coolt var inte det?? Det är boktrailern (eller vad det nu kan heta när man gör reklam för en bok) till den senaste i raden av monstersuccéer; Dawn of the Dreadfuls är en prequel som berättar allt som hände innan Elizabeth Bennet började slakta zombies på löpande band. Här får vi veta hur det var när hon växte upp och hur hon tränades inför att möta vuxenlivets alla fasor... (den var dålig, jag vet) Boken släpps nästa vecka och ges precis som de andra i serien ut av Quirk Books.
Tack Lova för länken!
16 mars, 2010
Sveriges Radios Romanpris till Aris Fioretos
Läs mer om priset och boken hos DN, GP och Sydsvenskan.
Författarporträtt: Sven Paustian
15 mars, 2010
Sveriges Radios glittrande romanpris
13 mars, 2010
Norrmän på vift down under
12 mars, 2010
Eclipse
11 mars, 2010
Roman med soundtrack
10 mars, 2010
Musikaliska vampyrer
Tills dess lyssnar jag vidare på Florence and the Machine & Great Northern. Lyssna du också:
Är det förresten någon som har läst böckerna av LJ Smith som tv-serien baseras på?
Kolla in en svensk fansite om serien här!
09 mars, 2010
Fröken Märkvärdig på vita duken
Den här gången är det just Fröken Märkvärdig & karriären som blir film, men jag hoppas att även Fröken Livrädd & kärleken kan få samma chans längre fram. Har du inte läst böckerna? Gör det! Nu!
08 mars, 2010
Du vet att du är boknörd när...
06 mars, 2010
Alice in Wonderland
Efter att ha spenderat närmare två timmar i biosalongen, kan jag konstatera att Alice in Wonderland hade allt det jag hade hoppats på. Fantastiska miljöer, bisarra dialoger, nervösa kaniner och försvinnande katter. Och så en hel bunt superbra skådespelare, där ingen utom möjligen Anne Hathaway, var felcastad. Det kändes som att alla var på precis rätt plats och gjorde exakt det de var bäst på. Jag hade varit lite rädd för att det skulle bli skumt med all animering; när halva ensemblen är animerad måste det ju vara svårt för skådespelarna av kött och blod. Men alla mina farhågor kom på skam - samspelet fungerade utmärkt. Till önskelistan lägger jag också en av de där söta små grodorna i livré som Röda Drottningen har. Jag skulle gärna ha en sån här för att hjälpa mig med hushållet. Jag skulle lova att vara mycket snäll mot den och aldrig hota med halshuggning.
03 mars, 2010
Simmande schäfrar & ylande spöken: författarträff med Johan Theorin
02 mars, 2010
Längst ned i bibliotekets katakomber
Najarians Sex Lives of Animals Without Backbones - föreställ er reservationskön för den. Går säkert hela vägen runt huset och ut på gården. Observera också att den är illustrerad. Snigelsex! Wow.
Barnpsykologin tycks ha tagit både ett och två kliv framåt sedan sjuttiotalet, då den här inte så politiskt korrekta boken publicerades. Boken är också intressant eftersom den ger ett perspektiv på vårens snackis om att långa titlar skulle vara extra inne just nu. Johnny's such a bright boy, what a shame he's retarded torde sopa banan med alla konkurrenter och få Eli Levéns titel att verka kort och kärnfull.Stannar vi kvar på psykologihyllan, hittar vi också Schizophrenia, losing touch with Reality som faller in under kategorin "When layout goes wrong". Observera mannens galna blick på fotona som fint matchar det galna typsnittet på titeln. Här har någon tänkt till. Eller inte...
Fler fantastiska exempel finns på Awful Library Books! Och snälla, snälla - kan inte någon av er fina bibliotekarier som jag vet läser det här starta en svensk motsvarighet? Jag vill se vad som gömmer sig längst nere i bibliotekets katakomber...
01 mars, 2010
En Läckberg och en halv special, tack
Det kan tyckas som en taskig/konstig fråga, men parallellerna är fler än man i förstone kan tro. Minns jag inte alldeles fel, jämförde Läckberg också själv vid något tillfälle sitt författarskap vid nämnda maträtt. Jag tror att det kan ha varit i den bittra fejden med Leif GW där han liknade henne vid Nicke Lilltroll. Camilla menade att lika lite som all litteratur måste vara fiiin och svår, måste all mat vara avancerad. Ibland vill man bara ha en korv med mos, liksom. När jag nu under helgen läste Läckbergs Fyrvaktaren, kunde jag inte få korv-liknelsen ur huvudet. Det stämmer ju så bra:
Korv är snabb och enkel mat som de flesta äter någon gång. Fyrvaktaren är snabbt och enkelt genomläst. Många läser då och då någon av Läckbergs böcker.
Korv är inte alltid så nyttigt och kan innehålla allehanda avfallsprodukter. Fyrvaktaren är ingen högklassig litteratur och kan vid närmare läsning visa sig innehålla en hel del slagg.
Korv kan fungera bra när man inte orkar stå i köket länge. Läckberg kan fungera bra när man inte orkar läsa något tungt utan bara är ute efter enkel, effektiv underhållning.
Korv blir roligare med tillbehör i form av senap, ketchup och bröd. Läckberg blir roligare för läsarna om hon visar upp lite av sitt privatliv i media.
Korv kommer med många olika namn men känns ändå alltid kännas igen på formen. Läckbergs böcker börjar bli väldigt lika varandra men har olika titlar och omslag.
Korv är inget jag skulle vilja äta alltför ofta, men det kan vara gott ibland. Ibland är det skönt att inte behöva fundera så mycket utan bara tugga i sig texten.
Ergo: Fyrvaktaren var ingen revolutionerande upplevelse. Har man läst Läckbergs andra böcker, känner man igen allt. Ett tag funderade jag på om det till och med var så att jag hade läst Fyrvaktaren tidigare, men kom fram till att så inte var fallet. Med detta sagt fungerade den ändå alldeles utmärkt som underhållning en slö helg i soffan, med kaffe och arraksbollar på behändigt avstånd. Avslappningen var total och det var precis vad jag var ute efter. Mission accomplished.
Den som vill läsa en recension av Fyrvaktaren utan alla korvar kikar lämpligen här eller här . Eller här för en annorlunda men intressant läsning av Läckbergs böcker.