29 december, 2011

Jane Eyre på bio


Fin, julig sak att göra i mellandagarna: gå på matiné! Himla mysigt på alla sätt. Känns om inte annat lyxigt att kunna gå på bio mitt på dagen. Fästmannen och jag gick till stans trevligaste biograf och såg den nya filmatiseringen av Jane Eyre, med Mia Wasikowska och Michael Fassbender i huvudrollerna. Eftersom Jane Eyre är en av mina favoritklassiker alla kategorier, var jag lite nervös över vad de skulle ha gjort med den - men det hade jag inte behövt vara. Det var en alldeles utmärkt filmatisering, som håller sig relativt nära boken. 


Bäst gillade jag miljöerna och att de hade bevarat så pass mycket av den lite skräckiga, gotiska stämningen som boken har. Det finns vissa scener som är alldeles underbart mörka och läskiga. För anglofilen/slottsfanatikern finns här enormt mycket fint att titta på. Till Thornfield Hall har de bland annat använt slottet Haddon Hall i Derbyshire, och det passar verkligen bra. Fint och tjusigt, men samtidigt med den där mörka, dystra och lite lätt olycksbådande känslan som huset i boken har. Jag rekommenderar en bildgoogling för den som vill se mer!


Mia Wasikowska är mycket bra som Jane - ingen direkt överraskning med tanke på att hon redan tidigare gjort så bra ifrån sig som Alice hos Tim Burton. Michael Fassbender är också duktig, men jag tycker att han är lite för finlemmad och välvårdad för att passa som Mr Rochester. Jag skulle hellre ha velat se någon som var lite mer rough. Jag skulle också gärna ha vridit upp det engelsk-engelska inslaget lite mer. Filmen känns mer engelskspråkig än engelsk (om det går att förstå vad jag menar med det?). Jag skulle vilja ha lite mer BBC och Downton Abbey-stilad anglofili över alltsammans.
Men på det stora hela - en riktigt bra filmatisering. Gå och se om ni har möjlighet, och titta för all del på trailern nedan om ni inte redan har sett den!

5 kommentarer:

FRIDA sa...

Åh vad jag är sugen på att se den! Skönt att höra att den är bra.

God fortsättning!

Kram Frida

Mrs Calloway sa...

det verkar lovande! håller på att läsa om JE nu inför första läsecirkelsträffen 2012. och jag tänker se filem

Metronyx sa...

Åh jag hade så önskat se den på bio, men här i hörnet som Gud glömde kommer den aldrig komma. Det blir DVD för min del.

Anonym sa...

En favvis även för mig! Boken alltså. För tyvärr gillade jag inte filmen lika mycket som du gjorde. Slutet! Slutet, för sjutton! Den ska ju inte sluta som den gjorde! Det är ju det mest gripande och romantiska i hela boken och det var inte nånting sånt i filmen. Mrs Faifax går omkring i ruinerna och Mr Rochester sitter under ett träd utanför. Nej, nej och åter nej!
Kram, Ing-Marie

Calliope sa...

Nej, jag reagerade också på att slutet var lite annorlunda. Fast jag är inte så förtjust i bokens slut; jag tycker att det känns lite segdraget/melodramatiskt, så jag saknade det inte så mycket här.