27 januari, 2011

Nya mord i bokbindarland

En av 2010 års trevligaste nya bekantskaper var Brooklyn Wainwright, bokbindare och mysterielösare extraordinaire. I Kate Carlisles serie om Brooklyn, The Bibliophile Mysteries, har det nu blivit dags för del tre. I likhet med de föregående har den fått en vitsig titel: The Lies That Bind.
När berättelsen inleds har Brooklyn just börjat undervisa på en kvällskurs i bokbinderi hos organisationen Bay Area Book Arts i San Francisco. Kursdeltagarna har knappt hunnit titta på sin första bok innan ett lik hittas utanför lokalen - en av organisationens styrande medlemmar har mördats. Men varför? Sin vana trogen, hamnar Brooklyn naturligtvis mitt uppe i utredningen och börjar med fara för sitt eget liv ta reda på vad som kan ha hänt den mördade. Hade det kanske något att göra med att den mördade strax innan hon dog bad Brooklyn ljuga om en synnerligen värdefull, men förfalskad förstautgåva?

The Lies That Bind är precis som sina föregångare i serien fylld med godis för boknörden. Allehanda bokfakta och bokfyllda miljöer blandas med mordmysteriet; det finns till och med en ordlista med bokbinder-termer längst bak. The Lies That Bind är inte seriens bästa del, men duger alldeles utmärkt väl för den som vill ha en stunds trevlig underhållning. Som ett plus i kanten ger den mig också kraftig San Francisco-nostalgi. Jag vill tillbaka dit! Nu! Fast det går väl knappast. Istället får jag sitta här och vänta på del fyra i serien. Den ska heta Murder Under Cover (håhå jaja - vart FÅR de allt ifrån? Typ.) och kommer ut i maj.

Läs mer om böckerna på Kate Carlisles hemsida och läs vad jag tyckte om del ett och två här.

4 kommentarer:

Catrin sa...

Kära nån! ytteligare en måste-ha ...

Metronyx sa...

Jag vill bara tacka för det otroliga braiga tipset på Kate Mortons "The Distant Hours", vilken underbar bok. Jag var helt absorberad. Visst den var lång men det var bara bra, för då varade den lite längre ; D

Calliope sa...

Så kul att du gillade den! Bästa sortens böcker det där, de som man helt försvinner in i :)

Cecilia sa...

Jag älskar den här sortens cosy crime/mystery. Just Carlisle har jag inte hunnit läsa - har dem i min bookmooch wishlist så förhoppningsvis trillar de in, men har gillat andra med (gissar jag) liknande koncept: Laura Childs Tea Shop Mysteries bl a. Kan inte motstå fånigt charmiga titlar som Fatally Frosted och Death by Darjeeling =)