22 juli, 2010

Ständigt denne Stieg II

Ständigt denne Stieg!
Det är en sak att läsa om hur bra Stieg Larssons Millenniumtrilogi säljer i USA, en helt annan att se det i verkligheten. Böckerna är överallt. Och då menar jag överallt. De har bosatt sig permanent på 1-3platserna på alla bokhandlarnas topplistor, dito i tidningarna och i kiosker i alla städer vi varit. Men mest fascinerande är det att se alla människor som läser dem. Jag har aldrig någonsin sett så många människor på så många olika platser läsa samma tre böcker. Stieg slår alla Rowlings och Meyers med hästlängder. I sålda ex räknat har han inte kommit upp i Dan Browns eller Rowlings klass riktigt ännu, men det är bara en tidsfråga. Och fortsätter det såhär kommer det att gå snabbt. Under tiden vi varit här har vi sett folk läsa Stieg på tunnelbanan i New York, på stränderna i New England, på flygplatserna överallt, vid poolen på lyxhotellen i Las Vegas, på caféerna i samtliga städer vi besökt, på spårvagnarna i San Francisco... you name it. På varenda bokhandel ligger böckerna i travar på bord, bänkar och golv och hör man någon ge boktips kan man ge sig den på att det är Millennium det pratas om. "You know, I read this swedish author, Larsson, and he was amazing..."Stieg har invaderat och erövrat USA, utan tvekan. Genomslaget är massivt, imponerande och ofattbart. Han är större än IKEA, Abba, Volvo, Swedish Bikini Team och andra (mer eller mindre kvalitativa) exporter. Jag hoppas att han själv, någonstans där han nu befinner sig, kan se hur fantastiskt mycket folk uppskattar det han skrev.

11 kommentarer:

Evalinn sa...

Ja visst är det fascinerande, jag hade samma känsla när jag var i Barcelona och sen i Rom månaden efter. Men jag visste inte att han slagit så bra i USA!

Metronyx sa...

Jag tycker att det är roligt att en svensk författare gör ett sånt starkt intryck i andra länder, sen är det sorgligt att han själv inte får uppleva denna framgång.

Sanna sa...

Helt galet är det! Hur kan det gå så fort?? Här är ett kort inlägg om mina upplevelser av Stiegfebern i England: http://ochsolenharsingang.wordpress.com/2010/07/16/han-ar-har-han-ar-dar-han-ar-overallt/

MariaH sa...

Kan tänka mig att det säljer bra där med tanke på att han har kopierat amerikanske förebilder med bara små förändringar till Svenska förhållande.

Anonym sa...

Jag kom hem från Florida för två dagar sedan och såg i en bokhandel i Orlando att två av hans böcker låg på första och andra plats på topplistan.

Calliope sa...

Som sagt - han är överallt! Bara att gratulera till framgången & beklaga att han själv inte får uppleva den.

Vixxtoria sa...

Jag blir alltid lite stolt som svensk, även om folk läser dåliga svenska böcker, om jag är utomlands och ser alla människor läsa svenska titlar (eller som förra året när Låt den rätte komma in fanns på bioaffischer i alla länder jag råkade besöka under våren/sommaren). Ibland får jag för mig att jag vill hoppa fram och ropa "Jag är svensk! Hallå, jag kommer från samma land som den där boken du läser!".

Calliope sa...

Känner igen känslan! Sambon & jag spånade på att trycka upp t-shirts med budskap i den stilen :)

a-lo sa...

Jag var på föredrag med Maj Sjöwall som berättade att hon får mängder med inbjudningar från andra länder (läs typ Tyskland) där de vill att hon ska komma och föreläsa om varför Stieg Larsson är så populär! Det lät som hon tyckte hela situationen var tämligen ironisk.

Calliope sa...

Kan tänka mig att hon tyckte det!
Hon är ju svenska deckarnas grand (old?) lady, så de borde väl kunna bjuda in henne för att berätta om de egna böckerna... :)

Anonym sa...

Ja, men skumt att det inte gick snabbare m tanke på att jag upplevde detsamma år 2007 i Paris. Fransmännen är alltid 3 år före amerikanarna (utom när det gäller datateknik), så är det bara.