28 april, 2010

Victor Legris äntligen på svenska

Apropå vårböckerna som jag skrev om häromdagen - ni har väl inte missat att första boken om min favoritdetektiv/bokhandlare Victor Legris nu har kommit på svenska? För bara några veckor sedan gav Kabusa ut den i svensk översättning av Johanna Hedenberg. På svenska har den fått titeln Mordet i Eiffeltornet.
Jag är som sagt var ett stort fan av Victor, så det är himla kul att böckerna äntligen kommer på svenska så att fler kan hitta dem. Det här är böcker som man läser för de otroligt väl skildrade miljöerna från det sena 1800-talets Paris och för de underbara karaktärerna, snarare än för själva mordmysterierna (även om de också är helt ok). Systrarna bakom pseuonymen Claude Izner har superkoll på allt som rör parisisk historia och böckerna är en guldgruva för den som i likhet med mig gärna drömmer sig dit som det var dåförtiden. Att en liten fågel dessutom viskade i mitt öra att systrarna eventuellt ska besöka bokmässan i Göteborg i höst, gjorde mig ännu gladare. Jag ska stå först i kön och vifta med min bok för att få den signerad. I så fall tar jag antingen med mig den första boken i serien eller den del 5 - som äntligen kommer i engelsk översättning i juli - The Predator of Batignolles. Ser extremt mycket fram emot den! Det enda jag inte riktigt gillar är att förlaget har bytt färg på omslaget så att den här är blå istället för beige som de tidigare i serien har varit. Borde vara förbjudet att skifta färg sådär mitt i en serie...

7 kommentarer:

Paperback Lover sa...

Jag som för första gången i mitt liv rent aktivt har kollat upp franska författare läste om damerna bakom namnet Claude Izner tidigare i år. Och när jag nu såg i Sommarkatalogen från SvB att de ska komma på svenska så blev jag lika glad som du. Är Mordet i Eiffeltornet alltså den första i serien? Så man inte hamnar mitt i, sånt gillar jag inte!

Calliope sa...

Du kan lugnt börja med Mordet i Eiffeltornet - den är först. Ha det trevligt med Victor!

Martina sa...

Hm, jag blev inte alls förtjust i Mordet i Eiffeltornet, tyvärr. Tyckte att Victor Legris var en ganska jobbig huvudperson som uppträder obefogat svartsjukt och irrationellt genom nästan hela boken.

Jag har inte helt gett upp på serien, men om nästa bok inte är bättre så gör jag nog det.

ThursdayN sa...

De kommer mycket riktigt på bokmässan i Göteborg, på lördagen. =)

MariaH sa...

Jag blev så glad när jag såg att den kommer på svenska, brukar ju gilla ungefär samma som dig och när de kommer på svenska blir det lättare att få tag i boken.
Har fått hem "silver borne" nu o svär lite över att det är så mycket annat som skall hinnas med.

Calliope sa...

Tack för bekräftelsen, ThusdayN! Då vet jag vilken dag jag ska pricka in.
Martina: synd att Victor inte föll dig i smaken! Jag har sett recensioner i tidningar också som inte heller har varit så förtjusta, så det tycks vara lite antingen eller när det kommer till om man gillar dem eller inte. Jag för min del föll pladask för trots att han definitivt är rätt störig ibland, men det kanske säger mer om mig än om boken..? ;)

Fru E sa...

Spännande! Efter "Främlingen i huset" ska jag läsa denna!