14 april, 2010

På morgonpromenad med Strindberg

Nästan varje morgon passerar jag det här huset. Här bodde August Strindberg 1897 när han skrev Inferno. Som vardande boknörd måste jag säga att det känns tryggt att vistas i en stad där man kan få sig en så käck liten bit litteraturhistoria till livs dagligen. Strinberg bodde inte länge i Lund, men han hann beta av inte mindre än sex olika adresser i stan. Lite som dagens studenter, med andra ord.
En period bodde Strindberg i det här huset, som man hittar en liten bit längre åt nordost:

Det är ett litterärt ställe på alla sätt och vis; det har inte bara hyst Strindberg utan är också Falstaff Fakirs barndomshem. Mitt emellan de här två husen ligger ytterligare en annan känd författares hem. Esaias Tegnér bodde i det här huset, som idag är museum tillägnat honom:


Tegnérmuseet har tyvärr väldigt sparsamma öppettider, men i gengäld är det väldigt billigt att gå in. Entréavgiften är futtiga 10 kr. Läs mer om museet och se hur det ser ut inomhus här.
Strindberg och Tegnér är två av de mest kända författarna som har bott i samma fina stad som jag, men det finns ett helt gäng andra litterära gestalter som också har levt och verkat här. Stadsbiblioteket har samlat ihop dem på en lista, komplett med adresser och allt, så att man kan gå runt och titta på var de höll hus. Lite som Cribs, fast utan den obligatoriska titten i kylskåpet. Nu väntar jag bara på att någon ska ta och skruva upp en skylt på mitt hus: I detta hus bodde Calliope då hon skrev sin blogg.

4 kommentarer:

Minerva sa...

En av mina hobbies är att besöka författares hus. Tegnérmuseet har jag varit i flera gånger. Såvitt jag vet är det dock inte möjligt att besöka Strindbergs bostäder i Lund, men Blå tornet på Drottninggatan är ju både tillgängligt och sevärt!

Calliope sa...

Hur var det på Tegnérmuseet? Var det värt de 10 kronorna i inträde? Jag har aldrig varit inne utan bara gått suktande förbi, so tell me!
Blå tornet har jag lyckats missa att besöka varenda gång jag har varit i Sthlm. Dumt. Ska bättra mig :)

Amy sa...

En härligt nostalgisk Lundapromenad du gav mig!
Som fd Lundabo längtar jag särskilt mycket dit på våren. Tar dock en tur ner för Karnevalen, så att jag får en ordentlig portion Lundaatmosfär att ta med hem igen.

Calliope sa...

Lund är underbart alla tider på året, men framför allt under våren! Hoppas du får en riktigt trevlig karneval :)