01 april, 2010

Big Brother med varulvar och vampyrer

Att man inte ska döma boken efter pärmen har sällan varit så sant som i fallet med Carrie Vaughns serie om den radiopratande varulven Kitty Norville. Gräsligare omslag får man leta efter - behovet av ett heltäckande pocketfodral har aldrig varit större. Jag har tyvärr inget sådant och får därför läsa Kittyböckerna i hemmets trygga vrå med persiennerna nere så att ingen av grannarna ser. För läsa dem måste jag ju; ju längre jag kommer i serien, desto mer gillar jag Kitty. Bok nummer sju, Kitty's House of Horrors är en av de bästa hittills i serien. I Kitty's House of Horrors har ett produktionsbolag kommit på den briljanta idén att samla ett gäng kändisar till en dokusåpa. Under två veckor ska de vistas dygnet runt tillsammans ute i en ensligt belägen stuga i bergen. Allt de säger filmas och aktiviteterna de får att göra är designade för att locka fram konflikter mellan dem. Konceptet är med andra ord inte helt obekant. Det som är nytt den här gången är att deltagarna alla har anknytning till det övernaturliga; här finns varulvar, vampyrer, en fangbanger, medier, en varsäl (som en varulv fast han blir en säl istället för en varg...), en magiker, en programledare och en skeptisk författare (som vägrar tro på någon av de nämnda figurerna trots att han bokstavligen talat har dem framför näsan). Det är alltså upplagt för dramatik.
Knappt har deltagarna heller anlänt till stugan förrän de börjar misstänka att något inte står rätt till. Men vad är på väg att hända och vem styr det? Är plotten upplagd för att underhålla en tv-publik eller är det något helt annat som väntar dem? Efter bara några dagar inser deltagarna att de har tur om de lyckas lämna stugan med livet i behåll.

Kitty's House of Horrors har alla ingredienser som jag gillade ur de tidigare böckerna - humor, originalitet och spänning - plus en riktigt rolig plot. Carrie Vaughn tar dokusåpakonceptet och twistar till det på sitt alldeles egna sätt och formatet lämpar sig utmärkt för boken. Det förvånar mig att ingen av de andra urban fantasyförfattarna jag läser har kommit på någon liknande idé tidigare. Kitty's House of Horrors är också en rejäl teaser inför kommande del 8; Kitty Goes To War som släpps i slutet av juni. Man anar en grandios fight i fjärran. Trevligt!
Tills den dyker upp kan man läsa Vaughns nya, Voice of Dragons, en ungdomsbok eller som Vaughn själv säger, "just your typical girl meets dragon-story". Missa inte heller hennes flitigt uppdaterade blogg.

4 kommentarer:

Emelie sa...

Haha! Det där med "varsäl" låter sjukt opraktiskt..!

MariaH sa...

Lustigt att du tyckte att den var bäst hitills... Bra men inte bäst skulle jag säga o känns väldigt mkt som om det är uppladdning för nästa steg ja. Fast jag hade missat att del åtta är så "nära".
Omslaget på utgåvan jag läste ser ut som en typisk kioskdeckare med sin "blondin i nöd" mot murriga färger.

Anonym sa...

Varsäl? :D

Och det där omslaget är ju verkligen riktigt gräsligt, jag håller med dig. Lite Harlequin-varning sådär. Fast å andra sidan så påmindes jag härom dagen om hur fruktansvärda alla Buffy-boxarna är (både omslag och inne i dvd-menyerna).
Vampyrer och kitsch kanske hör samman?

Calliope sa...

Varsäl - visst är det kul! Jag associerar till Lovecraft och läskiga saker som skrämmer en så man aldrig mer vill bada... Varsälen i fråga bor dock i Alaska, så det borde vara ganska riskfritt om man är på stränderna här i krokarna :)