07 juli, 2008

Slå upp en bok

Vilken fantastiskt bra bok Berömda böcker av Britt Dahlström är! Bör finnas i varje hem med litterär självaktning. Igår satt jag och sambon och diskuterade vad Mannen utan egenskaper egentligen handlade om (jepp, sådant pratar vi om en söndagskväll - tur att vi hittat varandra så vi slipper plåga andra) och när han hävdade att mannen i fråga vuxit upp i en garderob, kände jag tydligt att vi var tvungna att gå till botten med det. Så Berömda böcker kom fram ur hyllan och vips var det löst.

För er som inte känner till Berömda böcker, så är det en uppslagsbok över just berömda böcker; här finns allt från Iliaden till Glaskupan, med utgivningsår, genrebestämning och kort handlingsreferat. Inget för den som är rädd för spoilers, men oumbärligt för den som i likhet med mig har svårt att komma ihåg hur böcker slutar. Jag tror tyvärr att Berömda böcker har gått ur tryck för det var ett tag sedan den kom, men håll utkik på antikvariat och loppisar.


Berömda böcker har också en kompis som heter Berömda svenska böcker.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Låter helt fantastiskt - var tvungen direkt kolla upp den på antikvariat.net - hurra, det finns tre ex!

Erika sa...

Håller med om att de är fantastiska uppslagsböcker - har själv båda två! Perfekt när man vill återkalla en del ur handlingen eller snabbt vill veta vad någon klassiker egentligen handlar om.

Lyrans Noblesser sa...

Tack för tipsen! Jag har beställt båda på antikvariat nu.

Anonym sa...

Javisst, en riktig klassiker. Mycket användbar och omåttligt populär bland studerande som skall skriva resumé av en bok och inte orkar göra jobbet själv.

Country Girl sa...

Ja, de är båda väldigt användbara och bra att ha!

Calliope sa...

Då torde det bara vara ett ex kvar på antikvariat.net nu då eller? Skynda, skynda för att fynda, typ... Det är absolut värt det.

Anonym sa...

Bra tips, men de där tre torde vara slut nu.
Jag glömmer också ofta bort slutet, men jag tycker det är praktiskt för då kan jag ju läsa om böcker och ändå ha lite spänning kvar.

Anonym sa...

Annars fungerar (åtminstone engelska) Wikipedia ofta helt i det syftet okej, faktiskt.

//JJ

Amoroso sa...

Underbara böcker det där... :-) Hoppas det är OK att du hamnat i min länklista