29 april, 2012

En förtrollad värld att försvinna in i

Jag har suttit här och funderat en lång stund på hur jag bäst ska beskriva Erin Morgensterns bok Nattens cirkus så att ni ska få åtminstone en glimt av vad som finns innanför de (vansinnigt snygga) pärmarna. Som ni märker har jag inte kommit på något som är tillnärmelsevis ok. Ni får därför helt enkelt ta mig på orden när jag säger att det här är en helt otrolig bok. Originell, vacker och så full av fantasifulla skapelser att vem som helst skulle kunna bli grön av avund över Morgensterns alla idéer. Nattens cirkus är inget mindre än outstanding, och hyste jag inte en sådan motvilja mot ordet läsupplevelse, skulle jag nog använda det. Att läsa Nattens cirkus är en totalupplevelse i bokform. 


Att kort och koncist återge handlingen är omöjligt, så det ska jag låta bli. Vi kan låta det vara vid att det hela kretsar kring två män, två magiker, som kring förra sekelskiftet utmanar varandra för att se vems system som är bäst. De väljer varsin förkämpe, och använder en kringresande cirkus som skådeplats. Medan cirkusen drömlikt flyttar sig mellan land efter land, fortgår och fördjupas utmaningen. Till sist ska bara en av dem finnas kvar. Men vem? Och hur?

Innan jag hade börjat läsa var jag lite rädd för det där med "magisk utmaning", eftersom jag tänkte att det skulle bli högstämt/tråkigt/för mycket high fantasy-artat för mig. Så här i efterhand kan jag konstatera att jag inte alls hade behövt vara orolig; Nattens cirkus är snarare en fantastisk, fantasifull och förtrollande kärleksroman från förra seklet, med underbart egensinniga karaktärer och miljöer. Den är verkligen en av de där böckerna som man kliver in och "bor" i - den bästa sorten! Läs!

Tack till Norstedts för rec ex!

2 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Åh, så snaaart jag har möjlighet ska jag ta tag i den. Den är så lång bara så får bli när jag vet att jag inte måste pausa för att läsa något annat till jobbet.=) Men den verkar helt, helt outstandingly underbart bra!

Sara BE sa...

http://0glorybox0.blogspot.se/2012/05/night-circus-och-trippelsquee.html