26 juli, 2011

Ett hitte-på-liv, tack

Kan man uppfinna ett nytt liv åt sig om man inte är nöjd med det man har?
I Julie Jézéquels roman Vända blad möter vi Clara. Hon är manusförfattare för tv, men karriären har gått i stå. Hon börjar därför istället söka uppdrag som spökskrivare och får snart kontakt med en medelålders man som vill att hon ska skriva en biografi åt honom. Men han vägrar berätta något om sig själv - han vill nämligen att Clara ska hitta på ett nytt, bättre liv åt honom.


Julie Jézéquels roman Vända blad är lättläst, underhållande och ofta kul. Det är inte en humoristisk roman (åtminstone inte i första hand), men Clara/Julie har ett roligt, lite drastiskt sätt att formulera sig som jag gillar. "Fin, vass och rolig", säger Fiktiviteter, och jag instämmer.
Jag tycker också om själva grundidén; tanken att man skulle kunna göra som den mystiske mannen och beställa sig ett liv om man nu till äventyrs skulle ha tröttnat på sitt eget.

Vända blad är en fin liten roman. Ingen världsomvälvande läsupplevelse, men ett par timmars riktigt trevlig läsning - och det är alldeles utmärkt bra så.

Och så just det, jag får ju inte glömma det som nästan var det finaste av allt, i sin enkelhet. Vid ett tillfälle läste jag boken medan jag åt. Jag läste att hon lagade mat - och så var det just samma sak som jag satt där och tuggade på. Heh! Det var lite fint, faktiskt. Simultan läsning-ätning både i fiktiva världen och här.

Tack till Sekwa för recex!
Andra som också har läst: Två träd i en bokskog, SvD (fast där är det varning för spoilers!), Bokmalen och Audrey Fenn.

6 kommentarer:

a-lo (the book pond) sa...

ja, den här tyckte jag lät lite spännande, apropå spökskrivare som är i ropet och sådär. Men vad var det du och din låtsasvän åt?

enligt O sa...

Blir också sugen på att läsa! Sekwa brukar ge ut bra böcker.

Fia sa...

Ja, det här låter som något för mig med.

Calliope sa...

Den håller klar Sekwa-kvalitet (=bra!), så läs!
A-lo: Vi åt stekta ägg och rostat bröd :)

Den besatta sa...

Jag har också läst - och gillat :)
http://denbesatta.blogspot.com/2011/06/infriade-forvantningar.html

Nattens bibliotek sa...

Jag tyckte också att den var bra och rolig och lättläst.