09 februari, 2011

Ond bråd död i Karlshamn

Karlshamn 1897. Ett dött spädbarn hittas på en bakgård. Barnet har märkts med siffran 13, ritad i lera på huvudet. Snart dyker ännu ett lik upp, även det märkt på samma sätt, med samma siffra. Myndigheterna väljer att tillkalla en kyrkans man för att hjälpa till med utredningen. Vad vill mördaren säga med just talet 13? Och hur förhindrar man att det sker igen?

När man återberättar upptakten till deckaren Böljelek av författarparet Limme och Palmqvist låter det snarast som inledningen till en skräckfilm - eller möjligen en brutal thriller med ockulta/religiösa inslag. Men Böljelek är något helt annat. Innanför det svarta (mycket snygga) omslaget, döljer sig en underfundig och faktiskt ganska trevlig historisk deckare. Den är välskriven och det märks att författarna har ägnat mycket tid åt research. Såväl miljöer som personer känns trovärdiga och äkta.

Böljelek är lite för småputtrig för att passa mig, men jag tror absolut att den kommer falla många andra i smaken. (Alla vill ju inte ha sina deckare lika nattsvarta som jag...) Den är sådär småklurig, liknar de klassiska deckarna från förr i tiden. Framför allt kan jag tänka mig att Böljelek kan tilltala många äldre läsare, så om du behöver en present till mor- eller farföräldrarna: sluta leta. Böljelek blir perfekt.

*****************************
Böljelek är del ett i en planerad serie. Författarna Limme & Palmqvist har tidigare skrivit både två deckare och en ungdomsbok, men Böljelek är deras första bok på ett större förlag (Kabusa).

Här kan du läsa ett smakprov ur Böljelek.

Tack till Kabusa för recex!

3 kommentarer:

Metronyx sa...

Ok menar vi småputtrig a la Christie eller Maria Lang ? Jag gillar lite gamla beskedliga deckare men kan känna mig trött på svenskt bok-deckeri ibland. (Ok jag vet att deckeri inte fanns före jag uppfann det nu, men ändå)

Calliope sa...

Mm, lite åt det hållet. Jag associerar också till Alexander McCall Smith. Inte för att innehållet är likt, utan för att stilen/känslan påminner lite om hans böcker.
Och deckeri är väl ett alldeles förträffligt ord :)

Anonym sa...

Karlshamn minsann. Vore spännande att läsa en deckare som utspelar sig i denna min sommarstad!

Själv gillar jag ju dessutom McCall Smith!