05 september, 2012

Mord i lustiga huset

En excentrisk kvinna som tjänat en förmögenhet på att designa dataspel bjuder in sina nära & kära till sitt stora, ensligt belägna hus för att de tillsammans ska fira hennes kommande 50-årsdag. Tanken är att det ska bli en vecka av idel upptåg och festligheter, men naturligtvis tar alltsammans strax en helt annan riktning när en av gästerna oväntat avlider och ett snöoväder samtidigt stänger av alla vägar ut.

Det är med andra ord upplagt för en ganska klassisk mordgåta, lite slutna rummet sådär. Kate Carlisle gör det i Peril in Paperback, bok nr 6 om bokbindaren Brooklyn Wainwright, det således ganska enkelt för sig - det känns i många delar som att den följer den fastlagda mallen i en berättelse man läst förr.


Peril in Paperback är - som vanligt när det gäller Bibliophile Mysteries-serien - trevlig läsning, och jag gillar karaktärerna. Tråkiga Minka som jag stört mig på tidigare lyser med sin frånvaro, och huset där Peril in Paperback utspelar sig är en kul miljö med alla sina konstiga rum, lönndörrar och överraskningar.

Däremot är själva mordgåtan ganska ljum, och det är stundtals lite svårt att hålla ordning på vem av gästerna som är vem och deras inbördes relationer. Jag hade gärna sett aningen mer action och ett klurigare mysterium. Kanske helt enkelt lite mer crime och lite mindre cozy? Peril in Paperback känns lite som en mellanbok i serien, och får därför ett mellanbetyg av mig. Den är ett klart uppköp om man jämför med del 5, men jag vet att Kate Carlisle kan mycket bättre.

Läs vad jag tyckt om tidigare delar i serien: One Book in the Grave, Homicide in Hardcover, If Books could Kill, Murder Under Cover.

2 kommentarer:

Bokomaten sa...

Låter som en så typisk Christie-bok det kan bli, fast i nu-tid. Dataspelskonstruktör istället för säg, författare, liksom. Bekvämt och mysigt, men kanske mest läsning för att ta sig till nästa bok? Ibland är det ju dock precis vad man behöver, något hemtamt som man känner sig bekväm med. Bara för att roa en för stunden.=)

Calliope sa...

Jepp, den följer helt klart den fastslagna mallen :) Det är ok för den här gången och det är utan tvekan som du säger ibland väldigt skönt att bara umgås en stund med fiktiva karaktärer man tycker om - men jag skulle inte ha något emot om Kate Carlisle ryckte upp sig ordentligt till nästa bok. De första i serien var ju så bra!