20 juni, 2011

Det sensationella avslöjandet

Jag har aldrig läst något av Stephen King.
Då var det sagt. Igen.
Tidigare idag chockerade jag valda delar av bokbloggarmaffian genom att på Twitter erkänna att jag inte läst något av skräckgiganten. Förfärande utrop hördes.
Och jag måste erkänna, jag är lite chockerad själv också, faktiskt. Med tanke på vad jag gillar, borde ju King vara självklar. Dessutom torde han höra till allmänbildningen.
Så varför har jag honom oläst?

Jag tror helt enkelt att han hamnat i ett glapp: när han var i ropet när jag var liten var jag alldeles för feg. Jag såg mina klasskamrater darra av skräck så fort någon viskade Jurtjyrkogården och tänkte att det där nog inte var något för mig. När jag nu i mogen ålder kommit på andra, bättre tankar, har Kings enormt omfångsrika produktion skrämt bort mig. För var börjar man? Allt är ju inte bra, har jag förstått.
Tack och lov har dock bokbloggarmaffian i form av Helena & Helena på Fiktiviteter & Dark Places redan löst det problemet åt mig, här och här till exempel. Ergo - jag har inte längre någon ursäkt att inte läsa King. Hm. Sommarprojekt, kanske? Jag lovar att hålla er uppdaterade om hur det går.

Och bara för att det var roligt att chockera, erkänner jag lite till när jag ändå är igång. Några andra som jag inte heller har läst:
  • Maria Lang
  • Marian Keyes
  • Inte en enda Robert Jordan, David Eddings eller George RR Martin
  • Paulo Coelho (ok, det kanske inte kom som någon överraskning...)
Så ni ser - Calliope har luckor i sin bokliga bildning. Vilka är era luckor?

14 kommentarer:

Bokomaten sa...

Hahaha, plus att det var väldigt i ropet att läsa King när vi var i 12-13-års åldern kanske och sedan förutsatte man liksom att det var gjort och det var andra författare som kom i ropet. Förstår mycket väl det där glappet. Jag läste några, men såg mest på film. Var lättare att gömma sig bakom kudde då.=)

Bokbabbel sa...

Nå, DHH såklart som vi alla numera vet. Ej heller Maria Lang. Annars kommer jag för tillfället inte på någon megaskamlig bokbloggarlucka, däremot nog bland lite mer kanoniserade klassiker :P

Boktagen sa...

Jag har aldrig läst Harry Potter. Har förstått att jag har stora hål att fylla.

Helena (Dark Places) sa...

Ah, men nu är det ju mer förståeligt att du hamnade i ofas med Kingläsandet så att det inte blev av! Jag var nog egentligen på tok för ung när jag äntrade King-land men visste inte bättre. Som tur är.

Luckor... Har inte heller läst Eddings och Jordan, och känner inget som helst sug efter det. Däremot vill jag gärna stifta bekantskap med George R.R. Martin. Har införskaffat A Game of Thrones!

Utöver det... nä, jag har läst allt. ;)

Nattens bibliotek sa...

Jag har faktiskt inte heller läst något av Mr King. Hans finns inte heller med i min sommarbokhög:)

Evalinn sa...

Oj, massor. Jag har läst Paolo C men gillar honom inte, han för pretto för mig.

Calliope sa...

Fint att höra att jag inte är helt ensam om att inte ha läst King :)
Eller Maria Lang, för den delen. Känns som att båda de två är givna att fynda på någon sommarloppis för sisådär 10 kr/st, för att sedan läsa dem i solen (förhoppningsvis), på balkongen.
Och Bokbabbel - hade helt glömt att du inte läst DHH... Men då har du underbara timmar framför dig :D

Lisa sa...

Många! Men jag kan som exempel skriva under på samtliga namn du tar upp där, utom Keyes (fast hade lika gärna kunnat ha en lucka där och varit nöjd med det).

Metronyx sa...

Jag har ALDRIG läst Camilla Läckberg eller nån nnan svensk kvinnlig deckarföfattare (Jo Maria Lang kom jag just på). Sen har jag aldrig läst Mankell eller "män som hatar kvinnor" serien heller. Men jag har ingen avsikt att göra det heller. Jag gillar deckare men har känt olust inför dessa författares böcker. De är inga böcker som lockar helt enkelt! Men King har jag däremot läst, ganska mkt.

a-lo (the book pond) sa...

Och jag har inte läst King på, få se nu, 18 år... Men jag är riktigt sugen på hans Kennedy-bok som kommer.

Vilka skrällar ni kommer med nu, du och Bokbabbel. Svettigt värre.

Mina luckor: jag har aldrig läst en enda rysk författare. Eller Knausgård. Dog du lite nu ;)

Calliope sa...

A-lo: oh, you're in for Knausgårdpepp nästa gång vi ses... ta det som ett hot/löfte :D

Metronyx: jag har bara läst första Stig Larsson-boken; den var ok men inte mer. Kände inte att den fick mig att vilja läsa vidare i serien.

mind the book sa...

skräck är inte heller min genre, men av King gillar jag verkligen novellan Four Past Midnight, särskilt filmatiseringen/miniserien 'Langoliers' eller Langoljärerna, som jag sett minst 10 ggr!

ps. en till som inte läst ngn harry potter : )

enligt O sa...

Har inte heller läst King, bara sett några filmer. Skräck är ingenting för mig. Däremot kan jag tänka mig att läsa något mer oskräckigt av honom. Lang läste jag i höstas och gillade. I sommar ska jag läsa Sayers.

Emmas Bokhylla sa...

Jag har inte last Maria Lang eller Robert Jordan. Inte heller nagra ryska klassiker. Jag har ganska storaluckor nar det galler just klassiker, faktisk...