29 augusti, 2007

Brodera med Brontë

Det är dags att avslöja en hemlighet; jag har sextio poäng litteraturvetenskap men läste aldrig Röda rummet. Jag improviserade på tentan och det gick bra ändå. För det är ju så det är med klassiker - alla vet redan allt om dem så varför läsa dem? Vanligtvis köper man dem på februarirean: "kolla, hela serien Fogelströmsviten för bara 79:- spänn". Jag skulle vilja veta hur många som verkligen plastar av sitt nyinköpta Dostojevskij-paket, brygger en kanna te och på allvar sätter sig ner med Bröderna Karamazov? Den där pocketen med Stieg Larsson ser ju bra mycket roligare ut...ska bara läsa den först...

Ändå ska jag faktiskt tipsa om en klassiker idag: Charlotte Brontës Jane Eyre som precis kommit i ovanligt snygg pocketutgåva. Till skillnad mot nämnde Fogelström är Jane Eyre en bok som fortfarande förtjänar att läsas.
Den föräldralösa Jane växer upp, först hos orättvisa släktingar på Gateshead och hamnar sedan på Lowood som är en kristen asketisk skola för flickor på glid. När hon söker sig dörifrån får hon plats som guvernant på godset Thornfield Hall, där hon finner sig väl tillrätta och möter den mystiske Mr Rochester. Grov & brutal till såväl sätt som utseende men ack så karismatisk. Jane förstå att hon är kär i Mr Rochester, men vad ska en stackars guvernant göra?
Underbart romantisk och dramatisk story med gott om oväntade vändningar och överraskningar. Många fladdrande sjalar i vinden, frasande klänningar och gömda hemligheter. Dessutom är den oerhört progressiv för att vara utgiven redan 1847. Jane propagerar starkt för kvinnors rättigheter och även om hon ibland är så präktig att man storknar kan man inte annat än tycka om henne. Och den mystiske Mr Rochester - slår alla Mr Darcys och Heatcliffs med hästlängder. Om inte annat är han ganska underhållande när han slänger sig ner på soffan och gråter, sur över att inte få som han vill.
För inbitna Brontëfans kan jag också tipsa om det broderi-kit man kan köpa i gift-shopen på Brontë Parsonage Museum. För futtiga 13 pund får man en hel låda full av skoj:

Each kit contains fabric, 21 different shades of cotton, needle, counted Cross stitch chart and instuctions. Highly detailed and accurate depiction of the Parsonage.

Vad mer kan en modern kvinna önska?

******************
(Och för er som undrar; ja, jag har läst både Fogelström, Dostojevskij och de andra. Röda rummet var den enda jag inte hade lust med...)

Inga kommentarer: