29 april, 2014

Vem äger dina e-böcker?

Jag läser mycket e-böcker och är förtjust i formatet eftersom det gör att jag kan ha med mig en hemskt massa böcker överallt utan att det tar upp någon plats. Men – är mina e-böcker verkligen mina? Nej, tydligen inte om man hårdrar det. Det handlar snarare om att man hyr eller lånar filerna, och har man otur kan hela ens bibliotek gå upp i rök om den leverantör som tillhandahåller dem får för sig att av någon anledning ta bort dem. En mardröm för varje bibliofil – men inte helt ovanligt. Här till exempel, kan man läsa om en kvinna plötsligt inte längre hade tillgång till sina Kindleböcker. The Horror!!!

Jag nojar jättemycket över det här, eftersom flera av de böcker jag köpt som e-böcker ligger mig mycket varmt om hjärtat (hade jag vetat att jag skulle komma att tycka så mycket om dem så hade jag nog faktiskt köpt dem som vanliga böcker redan från början ...). För vad händer till exempel om någon av de bokhandlar i vars appar man nu läser böcker går i konkurs och försvinner om några år ...? Vart tar mina böcker vägen då? Kommer man mötas av en tom app, alla texter borta? De exempel jag har läst där e-böcker av olika anledningar har blivit otillgängliga för läsaren som köpt dem, har än så länge mest handlat om Amazon, men samma sak borde ju kunna hända här. Be afraid, be very afraid, eller? Är det bara jag som oroar mig eller har ni också tänkt på det här?

11 kommentarer:

Mrs. B sa...

Jag har hittills valt att inte köpa, förlåt hyra/låna, eböcker av precis den här anledningen. Det är absolut något att tänka på när man lägger ner pengar på (e)böcker som man sedan vill behålla/ha tillgång till så länge man känner för det.

Anonym sa...

Jag hade inte tänkt på det. Men nu kommer jag ju att noja över det det. Jag vill ju inte bli av med böckerna.

Anonym sa...

Jag köper inga e-böcker, kan hända att jag får som recex, men då har jag i alla fall inte köpt dem själv. Lånar också via biblioteket, men då vet man ju att det är ett lån :-)

Anonym sa...

Hej!

Jag råkade se den här posten i mitt twitterflöde och förstår din oro, men jag hoppas det är OK om jag förtydligar lite:

Med de e-böcker som säljs i Sverige skulle detta omöjligt* kunna hända. Skälet till att Amazon kan** göra så är att de använder sig av ett kopieringsskydd som i praktiken låser in böckerna i Amazons app, och eftersom denna är kopplad mot Amazons egen server kan de alltså radera böcker från det kontot.

De e-böcker som säljs i Sverige säljs nästan alltid utan kopieringsskydd - du laddar ner en fil som ligger på din dator/telefon/läsplatta, som du själv har kontroll över, och som återförsäljaren inte har någon som helst teknisk möjlighet att radera om de mot förmodan skulle vilja det (vi har aldrig, under 14 år, hört något sådant önskemål). Även det fåtal böcker som säljs med kopieringsskydd använder en metod som inte gör detta möjligt. Läs gärna mer här: https://www.elib.se/faq.asp#ebok_10

* OK, vi pratar om datorer och internet, och i teorin kan allt hackas - men det skulle i så fall innebära ett lagbrott, i stil med att bryta sig in i ditt hem och bära bort dina tryckta böcker.

** Vad jag vet är det sällsynt att Amazon gjort sådana här saker, och om det är policy eller misstag i arbetet vet jag inte. Men med tanke på hur stor uppmärksamhet det får varje gång hoppas man att det är det senare.

Mvh
Björn Waller, Elib
info@elib.se
@elib_se

Calliope sa...

Stort tack för infon, Björn! Då hoppas jag att man kan känna sig lite lugnare ... :)

Marie, Skuggornas bibliotek sa...

För egen del är jag inte rädd att Amazon ska ta mina böcker, däremot är det ju mot en annan tidshorisont man skaffar sina e-böcker. För inte går det väl att räkna med att de rent praktiskt går att läsa hur länge som helst -- inte såsom it-utvecklingen sett ut på senare år i alla fall. Jag läser dock en hel del e-böcker, men då är det typ deckare som jag inte tror att jag kommer vilja läsa mer än en gång. Då är det bara bra att de inte sedan kommer stå och ta plats i mina redan överfulla bokhyllor...

Bokomaten.. sa...

Jo, visst har jag tänkt på detta och även et svåra i att skicka vidare liksom. Om man vill låna ut en bok till en kompis till ex, men så har man den bara som e-bok. Inte så lätt då. Och hannars håller jag med Skuggornas bibliotek, oftast, om man köper e-böcker, så är det för att de kanske varit billiga just då och man tänkt att man bara ska läsa dem en gång och inte spara för länge. För med tanke på hur tekniken utvecklas så tror jag inte att vi kommer att läsa i samma format ändå om säg, 10 år. Eller ens 5, kanske.

Unknown sa...

Jo, jag är väldigt nojig så jag har konverterat en DRM-fri backup av alla mina Kindle-böcker på datorn. Så om de plockar bort mitt konto eller mina böcker så köper jag en annan platta och stoppar in dem där istället *paranoia*

Calliope sa...

Instämmer med Skuggornas bibliotek och Bokomaten här; det är ju tveksamt om böckerna har så lång livslängd med tanke på hur snabbt formaten ändras ... Jag tänker på t ex på hur fort det gick för alla cd-skivor att bli gamla och dammiga - numera äger jag inte ens en cd-spelare.

Jag brukar också främst ta de böcker som jag bara vill läsa en gång som e-böcker – men ibland så överraskar de ju! Och då vill man ju ha dem som riktig bok, att klappa på i hyllan och läsa om och om igen.

Lingonhjärta sa...

WHAT? Här satte jag mitt té i halsen då detta är HEMSKA nyheter för mig som typ inte kan köpa "riktiga" böcker och numera har hamstrat en del från amazon. Det är bara att sätta igång att läsa då antar jag (även om det var lite lugnade ord från Björn).
Fast jag skriver också upp listor på e-böcker som jag måste ha som riktiga böcker så att jag kan köpa in den när jag är hemma i Sverige så jag antar att jag inte ser på e-böckerna som direkt långvariga.

Mrs Book Pond sa...

Nej, jag hade inte tänkt på det, men nu gör jag ju det lite mer... Eftersom jag dessutom handlar rätt mycket från Amazon också. Fast blir lite lugnare av kommentarerna i tråden och håller med, de flesta böcker jag köpt är pga att de varit nedsatta eller för att jag vill stacka upp med semesterlitteratur. Inte de värdefullaste skatterna i bokhyllan alltså. Fast nu när jag tänker efter finns det faktiskt ett par...