14 december, 2009

Rakt ur poetens egen hand

Fastän det har gått ett par dagar sedan min födelsedag, sitter jag fortfarande här och är nästan löjligt entusiastisk över en av presenterna: en signerad utgåva av Werner Aspenströms diktsamling Om dagen om natten från 1961. Signerad! Werner himself har vid något tillfälle i historien hållit i samma bok som nu finns hemma hos mig! För en nörd som jag är glädjen gränslös vid blotta tanken. Han som fick boken signerad till sig verkar ha varit något mindre tacksam; den var inte ens sprättad när jag fick den så han brydde sig inte om att läsa den. Nåväl, det är hans förlust. Lars von Haartman missade något (undrar f ö om det var denne Lars eller någon annan?)

Om dagen om natten tillhör Aspenströms tidigare diktsamlingar och visar den sida av honom som jag tycker bäst om. Alla mest gillar jag dystopierna och mystiken som finns under 40- och 50-talen, med Snölegend som den defintiva toppen. Där är det mörkt, underligt och hotfullt. Även den vackraste bild rymmer alltid någon påträngande, skrämmande detalj. I Om dagen om natten finns en hel del ekon kvar av undergångsstämningen och melankolin i de tidigare samlingarna, men tonen är ändå något ljusare. Jag läser och läser om igen; lyrik är ju ekonomiskt så tillvida att det är drygt. Några få ord varar länge.

Namnteckningen! Werner hade en mer liten och ordentlig handstil än jag trott.

Nu överväger jag att gå med i mitt första litterära sällskap. Jag såg nämligen att man som medlemspremie i Werner Aspenström-sällskapet bland annat fick en cd med inspelningar från SR med Werner. Dessutom delar sällskapet varje år ut Werner Aspenström-priset; en stickad röd tröja i samma modell som Werner själv hade, den så kallade röda molntröjan. Sympatiskt, tycker jag som är anti alla fula guldbaggestatyetter och annat pris-skräp. I år gick priset till poeten Lina Ekdahl.

5 kommentarer:

  1. Så vackert, den röda molntröjan
    gå med!
    jag har två dedicerade ex i bokhyllan
    Bruno K Öijers Dimman Av Allt
    han har skrivit till mig
    "Sthlm 15/12-01
    Petra Lovisa
    God Jul/ Gott Nytt År!
    Bruno K Öijer"
    och så i Paul Celans dikter i urval och tolkning av Carl-Henrik Wittrock, Fibs lyrikklubbs bibliotek nr 160
    står det
    "Författarinnan Gunnel Vallquist 15.1.79
    med förbindlig hälsning
    från".. och så är det svårtydbart
    ser ut som
    "Wessä Husn"
    förbindlig snö & julhälsning
    Lovisa

    SvaraRadera
  2. Jag har en bok med stickbeskrivningar till litterära tröjor, och där finns den tröjan med. Så är du lite händig ...

    Ylle & bläck heter boken, författaren Cecilia B Dackenberg. Men det kände du säkert redan till.

    SvaraRadera
  3. Ja! Jag har sett Ylle & bläck - den är jättefin! Tyvärr är jag allt annat än händig... :(

    SvaraRadera
  4. Ooh, rackarns, det är till att göra sina läsare avundsjuka - åtminstone mig! Det börjar klia i hela kroppen... För övrigt håller jag nog med om Aspenströms höjdpunkt: det kanske var nåt med tidsandan, det moderna och obevekliga, framtidstro och undergång på samma gång, och en kultursfär som fortfarande inte hade genomlevt den där ironiska och postmoderna meningstömningen; ord kunde fortfarande ha en referent, eller en mening fullt ut, helt utan vår tids ständiga metaperspektiv och distans. Folk tog sig själva på allvar, det var liksom okej att vara ett geni eller hävda att man hade något att säga. Nuförtiden är det väl bara Björn Ranelid som hävdar det...

    SvaraRadera
  5. Här kan tilläggas att det faktiskt är billigare än man kan tro att stilla den klådan i kroppen; det går att hitta väldigt fina signerade ex av alla möjliga, inklusive Werner, på antikvariat.net
    Bara en diskret vink...

    SvaraRadera