25 juli, 2013

Perfekta boktips


Jag har ju orerat om fantastiska bokhandeln BookPeople i Austin, Texas tidigare och då har ni säkert suttit där och tänkt att det är ju kul men Texas ligger långt från Sverige ... Och det gör det ju. Och det är ju lite trist.
Men en av de bästa sakerna med BookPeople är att man hittar så galet många nya, bra böcker hos dem som man inte hört talas om tidigare men som man genast man ser dem förstår att man bara måste läsa. Och det fina med det - många av de tipsen, plus en hel del andra oumbärliga förslag och nyheter, hittar du på deras blogg MysteryPeople. Försök klicka in där utan att hitta minst en ny bok du vill läsa, I dare you ... Ruggigt många bra lästips, så in dit allesammans nu, omedelbums!

24 juli, 2013

Skicka gratis läsprov? Ja tack!

Hej alla svenska internetbokhandlar!
Nu ska ni få ett gratistips av mig. Se till att man på er sajt kan skicka ett gratis läsprov av e-boken direkt till den läs- eller surfplatta man använder. Lägg i slutet av läsprovet in en direktlänk att klicka på om läsaren vill köpa hela boken efter att ha läst de första sidorna. Jag kan lova att det kommer att sälja böcker åt er.


För jag misstänker att det inte bara är jag som är extremt förtjust i "send free sample"-funktionen på Amazon. Jag är världsbäst på att klicka på den där lilla knappen och Kindleappen på min iPad är full av smakprov. Delvis använder jag den som kom ihåg-lista åt mig själv; hittar jag en bok som verkar bra men som jag inte vill köpa just nu, skickar jag lika ofta smakprov som att lägga den på önskelistan på sajten. Men framför allt är det strålande för att pröva på och slippa köpa i blindo; de flesta böcker man är nyfiken men ändå lite tveksam på, är lätta att välja eller välja bort om man bara får läsa första kapitlet. Har tappat räkningen på hur många gånger jag varit i valet och kvalet om huruvida jag ska köpa en bok, men sedan blivit övertygad om att jag måste ha den när jag läst gratisprovet. Hade ett sådant inte funnits, hade jag troligtvis valt att inte köpa den eftersom jag är snål (=ekonomisk - måste spara pengarna till braaa böcker).


Hittills har jag inte sett några svenska e-bokssajter ha send free sample-funktionen, och det är synd. Man kan förvisso provläsa, men då måste man göra det där och då, direkt på sajten, och chansen att man gör det är väldigt mycket mindre än att man gör det när texten finns närhelst det passar en i appen. Jag vet inte varför den här funktionen inte finns, kanske beror det på rättigheter? Synd är det i vilket fall!

19 juli, 2013

Vad är väl en bok i vattnet?


Vår planerade bad- och solhelg tycks ha blivit inställd på grund av dåligt väder. Jag sörjer lite över all planerad lästid som därmed också går om intet - kanske borde vi ha trotsat regnet och gjort något i stil med ovan? Misstänker dock att man skulle vara tvungen att bada i Döda havet för att flyta såpass bra att man kunde hålla upp alla lemmar inkl bok och paraply ...

18 juli, 2013

The fine art of grumpiness


Men OOOOH! Hur pepp är jag inte på den här? Grumpy Cat kommer med en egen bok, i vilken hon lär världen "the fine art of grumpiness", enligt baksidestexten. Ges ut den 23 juli. Kommer jag köpa? Naturligtvis! Känns omistlig.

14 juli, 2013

Skräckigt somrigt

Mycket skräck blir det - häromdagen såg vi World War Z, som var ok men som jag förstått är ett intet gentemot boken av Max Brooks som den baseras på. Hade lite svårt att förlika mig med att zombierna springer, jättesnabbt. Tycker på något sätt att det förtar lite av grejen med dem, gör att de nästan blir ett annat slags monster. Gillade dock det tomt klapprande ljudet som en av dem gör med tänderna när han funderar på om han ska äta upp Brad Pitt.


 Ett tag dessförinnan såg vi Warm Bodies, baserad på Isaac Marions bok med samma namn - faktiskt överraskande rolig och underhållande. Väldigt sött slut och lite ruggigt sötklibbig tonårskärlek emellanåt, men ändå. Helt klart sevärd sådär för skojs skull!


Och i paddan ligger flera godingar och väntar på semestern. Bland annat finns där allas vår Helenas novell Kallelsen, som jag tänkt läsa när jag befinner mig någonstans i närheten av ett öppet hav, förhoppningsvis i nästa vecka. Gäller ju att planera läsningen efter närmiljön, så att de matchar.


I paddan finns även skräcksamlingen Bländverk, utgiven av eminenta Swedish Zombie. Om du inte redan läst den, kan du ladda ner den här - gratis!!! Himla trevligt. Ser fram emot att läsa. Sommar och skräck är ju en given kombo, eller hur?

12 juli, 2013

Exakt och vackert av Kolterjahn

Jag är fem år. Jag står bakom far när han läser tidningen. Borrar in näsan i hans kavaj och andas in den trygga doften som är hans. Jag pekar på en bokstav och viskar:
"Vad heter den?"
"Den heter K. Och där är hans son, lilla k. Ser du vad lika de är?"
Jag tycker om vissa bokstäver mer än andra. Till exempel älskar jag bokstaven E som sträcker ut armarna mot mig, och lilla e som ser ut som en katt som rullat ihop sig. Däremot tycker jag ofantligt illa om O som är tjock och förmäten.
"Ser du att de bildar små kedjor?" Min blick följer fars finger. "Det är ord, Karin. Visst är de vackra?"

Oooh. Jag läser äntligen Jessica Kolterjahns Karin Boye-roman Den bästa dagen är en dag av törst, och dricker ivrigt i mig rad efter rad, stycke efter stycke. För oj, så bra det är. Hittills har alla mina löjligt högt ställda förväntningar både infriats och överträffats. Kolterjahn skriver precis som i sina tidigare romaner kort och oerhört intensivt, rakt på med bara några få ord. Avundas SÅ den förmågan, att med bara ett par ord kunna sätta en hel scen, en hel stämning. Boken är full av meningar och stycken likt det ovan citerade, som jag läser och läser om igen. Galet bra, detta. Ämnar njutningsfullt läsa vidare.

04 juli, 2013

En bokstav betyder så mycket


En elak förkylning har gjort mig så övertrött att jag just nu skrattar åt vad som helst, men det här var faktiskt lite kul på riktigt ... #bookswithalettermissing, boktitlar som saknar en bokstav, blev en grej på Twitter och en ambitiös människa vid namn @darth beslutade sig för att photoshoppa lite på temat. Tihi. 


Se fler titlar här!